Mennyei kávét mérnek a bécsi Práterben

Kávé- és teaimádóknak ajánlok egy nagyon aranyos kis helyet, mely szerényen bújik meg a Práter egyik szegletében. A pörkölde akár titkos tipp is lehetne, véletlenül fedeztem fel magam is tegnap este.

Rátalálni sem olyan egyszerű, ezért jobb, ha a vidámparkot a másik vége felől közelítjük meg, ahol a Messe-Prater metrómegállónál kijőve található a S. G. Freud és a Gazdasági Egyetem. Hogy a kávézó címe Május 1. Strasse, merő véletlen, a munkás dizájnhoz nem hogy köze nincs, de az egyszerűséget nagy ívben elkerülte. A Wiener Rösthaus élményszámba megy külcsínre és belbecsre, a kávéjáról nem is beszélve.

Annyira cuki a környezet, olyan csalogatóan kedves, hogy garantálom, elmenni sem lesz kedved. A berendezés eredeti és egyedi, látszik, hogy itt a legapróbb részletekre is ügyeltek. A pléh- vagy bádogbögre olyan, mintha az egykori pesti Vasedényből csöppent volna ide. Retro mindenképpen. A különböző színekben pompázó pöttyösökről nem is beszélve.

Az egyik sarokban egy egész alakos hölgy megkapó képe fogad, olyan, mintha eleve ide rajzolták volna, a helyét olyan jól megtalálta, teljesen belesimul a bolt hangulatába. A csillár a modern kor sugallata. Passzol a kávézóba.

És ha teljesen beleszeretsz, és vinnél magaddal valami emléket, itt kisebb, nagyobb ajándékokat is vehetsz. Például kávécserjét cserépben, vagy kotyogót többféle színben és méretben.

Nem is értem, hogy eddig hogy nem fedeztem fel, pedig a Prátert sosem kerültem el. Az egész világ egy csészében. A kávézóé ez a szlogen. Kiváló pörkölés, válogatott kávé, és első osztályú minőség. Ennyi a terv, amit célul tűzött ki a csapat, amelyik viszi a kávéházat, és nem mellesleg képzi a baristákat.

Specialitásuk a 100 % Arabica kávé, összetéveszthetetlen aromával, a pörkölés pedig azzal a bizonyos régi bécsi technikával – megfelelően alacsony hőmérsékleten – gondos odafigyeléssel és szeretettel történik. Hogy erős, közepes, csokoládés, vagy éppen lágy, virágos a végeredmény, azt a fajta karaktere határozza meg. Mintegy 800 féle aromát tartanak nyilván ebben a pörköldében.

A bio minőségű finomságok indonéz, perui, guatemalai ültetvényekről származnak, de itt indiai, brazil, kolumbiai, vagy etióp specialitásokra is akadhatsz. A kiváló választékhoz többi között szója és zabtejet is ajánlanak. A kávéhoz apró süteményeket kínálnak, amivel isten bizony bűnbe csábítanak.

Akinek a Práter nem esik útba, azoknak megsúgom, hogy a 8. kerületben, a Tigergasse 33. szám alatt van a kávézó alteregója.

Fotó: saját/weboldalak

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt