Mennyit ér ma egy százéves császári alsó?

Bécsben 2.500 eurót. A Dorotheum árverésén az egykoron fenséges feneket melegítő alsó ennyiért cserélt gazdát. Kérdés, valóban ér-e ennyit Ferenc József császári őfelsége eredeti jégeralsója. A monarchia-hívőknek, a szenvedélyes, megszállott Habsburg relikviák gyűjtőinek mindenképp.

A Drotheum aukciós ház évek óta megrendezésére kerülő, egyik legizgalmasabb, úgynevezett „Császári ház és történelem” árverései töretlen népszerűségnek örvendenek. A licitálók nagy táborát nemcsak múzeumok, intézmények munkatársai alkotják. A közönség soraiban szép számmal akadnak magángyűjtők, megszállott monarchia-rajongók, Sissi imádók, akik bármi pénzt megadnak egy fuvallatnyi történelemért. Egy olyan tárgyat birtokolni, melynek története, történelme van, különleges érzés, állítják a szenvedélyes Habsburg kegytárgy gyűjtők.  Az pedig hab a tortán, ha valóban ritkaságnak számító, egyedi darab akad horogra.  

2014-04-28-Kaiserhaus-Auktion-in-Wien-Sisis-Reithut.jpg

Sissi lovaglókalapja 

Mint ahogy az idei aukción is. Ki más is lehetne ebből a korból a legnépszerűbb, mint Sisi. A licitálásba beszállók szinte ölték egymást a magyarok királynőjének árverezésre került lovaglókalapjáért. A gong végül 134.500 eurónál csendült meg, véget vetve az izgalmas csatározásnak. Ez az összeg pedig abszolút rekord a Kaiserhaus (Császári ház) árverések történetében. Sissi gyakorlatilag saját rekordját döntötte meg és szárnyalta túl. A prímet eddig a császárné portréja vitte, melyet pár éve 89 ezer euróért árvereztek el. Ehhez képest igazán szerénynek mondható Ferenc József „FJ” monogrammos, katonai uniformisa alatt hordott alsójának ára. Bár lényegesen drágábban, közel 15 ezer euróért talált új gazdára a császár három éves korában levágott szőke hajtincse, így is Sisi vitte a prímet. 

Nr-68-Kaiser-Franz-Joseph-I-von-ster.jpg

Ferenc József százéves, monogramos alsónadrágja

A hagyatékokból, örökségekből újra és újra felbukkanó tárgyak eredetének igazolása olykor nehézkes, bizonytalan. A gyűjtőknek persze nem ez az elsődleges szempont. Sokkal inkább az, hogy elhiggyék, eredetit tartanak a kezükben. És hogy ez az érzés sokba kerül? Nos, az érzelmi alapon hozott döntések többnyire rizikósak, nincs mögöttük észérv, üzleti megfontolás. Ha csak nem az, hogy a „Kaiserhaus” árverések népszerűsége és sikere változatlanul töretlen.  

Kaiserhaus-Auktion-in-Wien-Sisis-Muff.jpg

Sissi hermelin muffja

Fotó: internet

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt