Mi köze Bécs legrégebbi templomának a krampuszhoz?

A Szent Rupert (Ruprechtskirche) Bécs legrégebbi temploma, mely egészen a 12. századig főszerepet játszott az istenhívők körében a császárvárosban. 

Kevesen ismerik, hisz kissé eldugott helyen, a zsidó negyedben fekszik ez a román stílusú, vadszőlővel befuttatott épület. Úgy mondják, 740 körül épülhetett, mégpedig épp ott, ahol valaha egy római őrtorony magaslott. Az viszont egészen biztos, hogy 1200-ban II. Heinrich Jasomirgott (az első osztrák herceg, aki Bécset Ausztria fővárosává tette, és ki a jelzőt a neve mellé gyakori szófordulata miatt nyerte: „Ja so mir Gott helfe” melynek jelentése „Igen, az Istenem megsegít”) ajándéklevelében említik először a templomot.

A templom nevét Szent Rupertről, Salzburg püspökéről kapta, aki mellesleg maga is jogot kapott a sóbányászatra, így nem csoda, hogy oltalmába vette a sóbányászokat, a sószállító hajósokat, akik védőszentjüket tisztelték benne. Amúgy az egész negyed „sóval” van kikövezve, legalábbis ezt mutatja több utca máig fennmaradt neve. A dombtetőre épült templom alatt folydogált egykoron a Duna, jobban mondva egyik ága, az úgynevezett Salzgries („a só-szemcsés”), melyen le-fel hajóztak a sókereskedők. Azt is mondják, hogy az akkoriban igen értékesnek számító só a templomban cserélt gazdát.

Az épület oldalában Szent Rupert 1837-ből származó barokk szobra áll. Bal kezében a só méréshez használatos fa-csöbröt tart, kőből kifaragva, jobb keze, mely jelenleg sérülten lebeg, füzért tartott eredetileg. A püspök nagy valószínűséggel 718-ban húsvét vasárnapján hunyt el. Követője és utóda St. Vitalis lett, de nem az ő szarkofágja található az áttetsző koporsóban odabent. A relikviát, melyre a római katakombában leltek, Mária Terézia ajándékozta 1765-ben a templom közösségének.

És hogy jön ide a krampusz? Úgy, hogy a krampusz Ausztriából származik. Tudtad, hogy a Mikulás segédjét Knecht Ruprecht-nek is nevezik? Megítélése kettős, van, ahol ajándékot osztogat, másutt virgáccsal bünteti a rosszakat. Hogy miként került e szent életű püspök (St. Ruprecht-Szent Rupert) krampusz képében a Mikulás oldalára, erre vonatkozóan nincs magyarázat. Ha van rá ötletetek, osszátok meg velem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Facebook csoporthoz: ITT