Mi köze Bécsnek a szépségipar koronázatlan királynőjéhez

Használsz hidratáló krémeket, vagy vízálló szempillaspirált, netán színes púder is fedte már orcád? Hát azt tudod-e, kinek lehetsz ezért hálás?

Helena Rubinstennek hívják. Példaképe lett a vállalkozó nőknek. Világra szóló hírnévre tett szert a szépségiparban, nők millióinak mutatott utat, nemcsak abban, hogy szépek legyenek, de arra is felhívta a figyelmet, hogy ápolják a testüket, mozogjanak, helyesen, egészségesen táplálkozzanak. 14 országban 100 képviseletet tartott fenn és mintegy 30 ezer embernek adott munkalehetőséget. Kiemelkedő karriert épített, abban a korban, amikor a nők még másodlagos szerepet töltöttek be.

Hogy mi kellett mindehhez? Munka iránti szeretet, szenvedély, odaadás, szívósság, kitartás, eltökéltség, makacsság, különleges ízlés, amivel születése óta rendelkezett és egy jó adag tehetség. Mindezek birtokában született meg a 20. században a férfiak uralta gazdasági világban az első self-made woman, női vállalkozó, aki a maga erejéből tett világhírnévre szert. A szépség egy olyan terep, mely a saját hazád lehet, egy terület, mely még parlagon hever, tanulj bele, hogy teljesen a tiéd legyen – mondogatta magának, ahogy beleásta magát az iparágba. És nagy levegőt véve, belefogott saját imázsának felépítésébe.

Alacsony sorból küzdötte fel magát. Egy szegény, lengyel zsidó családból származó lány, aki összeszedve minden bátorságát, tucatnyi tégelyt rejtve tarsolyába, melyeket éveken át használt otthonában, Ausztrália felé vette az irányt, hogy felkeresse rokonát, az ott élő nagybátyját. Még 18 éves sem volt, amikor útnak indult, hogy aztán 30 év múlva megdicsőülve és dúsgazdagon térjen vissza az öreg kontinensre.

Summázva szépen hangzik, ám mögötte kemény munka, kitartás lakozik. És persze szerencse, hogy sorsa épp Ausztráliába vetette, oda, ahol az éghajlati viszonyok miatt sok nőnek volt cserzett a bőre, és ámulva néztek a fiatal nőre, milyen szép, hamvas a bőre. Helena nem sokáig rejtegette titkát, előkapta édesanyjától kapott tubusát, melyet annak idején a mendemondák szerint, egy lengyel orvos kísérletezett ki, és elkezdte árulni a mindenféle gyógyfüvekkel dúsított krémeket. Az üzlet annyira jól ment, hogy első szépségszalonja megnyitására is sort kerített.

Aztán megérezte, hogy ez Európában is népszerű lenne. Beletanult a vegyészetbe, sorsa bőrgyógyászokkal hozta össze. Izgatta a ránctalanítás, a hidratálás, aztán Bécsben, Berlinben tovább mélyítette tudását. Innentől már csak egy lépés lehetett, hogy öntudatra ébressze a nőket. „A szépség kemény munka, csúnya nő nincs, csak lusta.” Ez lett Helena Rubinstein, a szépségipar nagyasszonyának hitvallása.

A Zsidó Múzeumban megnyílt kiállítás Helena Rubinstein és Bécs kapcsolatára fókuszál. 1932-t írtak, amikor szalont nyitott a Kohlmarkt 8-ban. De Bécs ennél jóval nagyobb szerepet játszott a neves hölgy életében. Élt itt akkoriban egy Helene Winterstein-Kambersky nevű énekes, aki addig-addig kísérletezgetett, míg feltalálta a vízálló mascarát, és 1935-ben szabadalmaztatta találmányát. A licencet Rubinstein megvásárolta, majd a New York-i világkiállításon egy vízi balett előadás keretében bemutatta. Innentől kezdve nem volt megállás, meghódította a világot az elkenhetetlen, napra, fényre, vízre érzéketlen szempillaspirál.

Mindvégig a saját útját járta. Nem sok ember befolyásolta. Úttörő volt a saját szakmájában. A luxus érzetét keltette a nőkben, ami olcsó az silány érzetét elvetette. Termékei csomagolásához festőket, dizájnereket fogadott, flakonjainak egyedi külcsínt tervezzenek, a reklámszövegekkel pedig írókat bízott meg. Összehozta a szépségipart és a művészetet. Ennek persze ára is volt, amit a nők örömmel megfizettek.

1965-ben, 94 évesen halt meg. A „Helena Rubinstein. A szépség felfedezője” című tárlat különlegesen izgalmas és tartalmas életét és Bécshez fűződő viszonyát mutatja be. Az egyik teremben videót vetítetnek, melyben nyilatkozik Helena Rubinstein. Szerénysége, visszafogottsága őszintén meglepett. A kiállítás 2018. május 6-ig látogatható a Zsidó Múzeumban, a Judenplatz 8. szám alatt.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt