Mibe kerül a fodrászkodás Bécsben

Olcsónak semmiképp nem mondanám. Még az itteni keresetekhez mérten sem. De ha alaposan körbenézünk a piacon, találunk pénztárcánkhoz illő szalont.

Ausztriában fodrászhoz járni költséges mulatság, megkérik a szépülés árát. Pláne, ha igénybe vesszük valamennyi, fodrászszalonokban megszokott, alapvető szolgáltatást: mosást, pakolást, vágást, szárítást. Ráadásul, akinek hosszú a haja, az extra fizet, hisz az árakat a haj hosszától függően szabják meg. De nem csak a haj hossza játszik közre. Az ár függ a helytől, mennyire drága a kerület, ahol a fodrászat üzlethelyiséget bérel, függ a vendégkörtől, és attól is, ismert-e a hajszobrász, jól végzi-e a dolgát.

IMG_1763

Akkor lássuk, mibe kerül egy fess frizura a bécsi Gedeon bácsinál. Egy középkategóriás helyen 40 eurótól kezdődik a „beavatkozás”, ebben benne van a mosás, a vágás és a szárítás. A festés 38 és 53 euró között mozog, nyilván vannak akciók, de körülbelül ennyivel számolhatunk.

Vannak felkapott szalonok, melyeket a tehetősebb bécsiek keresnek fel. Ide nyilván csak egy szűk réteg jut el. Az egyik legmenőbb Bécsben a Bundy fodrászat. A névadó testvérpár gyökereit egészen 1862-től eredezteti. Nemcsak országszerte ismertek, de kreatív csapatuk világszerte szerepel bemutatókon, divatshow-kon. Bécsben több boltot visznek, 80 alkalmazottat foglalkoztatnak. Náluk 65 euróba kerül a mosás, vágás, szárítás. Festéssel együtt 103 euró az ár, mindez a vállig érő hajra áll. (Az exkluzív szalon árai nem publikusak.)Fotó: © BUNDY BUNDY. von Inge Prader.

19983691_1399441996778431_7681354022395169283_o

http://bundy.at/

Van olyan szalon is, ahol nemcsak vágnak, hanem hosszú évek óta tanulókat is foglalkoztatnak, akiket a szakma fortélyaira oktatnak. A diákok itt lehetőséget kapnak, hogy a vendégeken gyakoroljanak. Mások is az árak, attól függőn, kihez kérünk időpontot. Egy kezdőnek mosásért, vágásért és szárításért 25 eurót fizet a kuncsaft. Ugyanez a szolgáltatás egy tapasztaltabb, fiatal stylistnál 35 eurót kóstál, a tanulókat oktató tanár azonban már más árat számláz, 55 euróért nyúl az ollóért. Ezek a kezdőárak, az extra kívánságokért külön számláznak. Kényelmes, hogy on-line bárki bejelentkezhet, és szabadon dönthet, a szépülésre kit kér meg. Az árak korrekt módon feltüntetve, kalkulálhatunk előre. (Fotó:© 2015 headQuarters – Georg Bischof)

hQ_Salon_2013-7

http://headquarters.at/hair-haus/

Azért van olyan réteg Bécsben, akik számára még ez az ár is magas. Ők Bécs multikulti jellegét kihasználva, alternatív megoldást választanak. Nagyon sok török fodrászat üzemel szerte a városban, kivált a külső kerületekben, ahol mérsékelt árakkal számolnak, szigorúan külön választva a férfi és a női traktusokat. Egy szárazon történő vágás például 10-12 euró, mosással és szárítással együtt legjobb esetben 20 eurót hagyunk az üzletben.

IMG_9734

Fotó: saját/honlapok

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt