Mibe kerül a karácsonyi menü Bécsben?
Mi kerül Bécsben az ünnepi asztalra, és mennyi költ egy 4 fős család a karácsonyi vacsorára. Ennek jártam utána.
Az osztrákok, akik tudvalevőleg imádják a hasukat, amikor karácsony kapcsán a kulináris élvezeteket hozzák szóba, szentháromságot emlegetnek. Nevezetesen azt a három ételt, ami nélkül elképzelhetetlen a szenteste. Ez pedig nem más, mint a virsli, a ponty vagy a liba. Az ünnepi menü legyen ezúttal virslileves, gesztenyével és almával töltött liba, majd egy finom Sacher torta. Nézzük, mennyibe kerülnek a hozzávalók a boltokban.
A leves
Meglehet, a virsliből készült leves nem tűnik fejedelminek, ezzel a bécsiek mit sem törődnek. Virsli nélkül nincs ünnep. Abban a formában, ahogy ők készítik, azonban ínycsiklandozó eledel.
Először 1 kg lábszárból főznek egy finom marhalevest, beletesznek zöldségeket, 1 hagymát, 5 sárgarépát, egy negyed zellert, 2 szem csicsókát, 10 g gyömbért, 2 gerezd fokhagymát, kevés édes káposztát, fűszereket, sót, borsot, 2 babérlevelet, szegfűborsot, majd mindezt felöntik 4-5 liter vízzel. 2-2,5 óra múlva kész a leves. Ekkor belecsúsztatnak 3-4 pár virslit, és 5 percig, kis lángon főzik. Majd kiveszik, egy levesestálba felszeletelik, hozzá 100 g tésztát sós vízben kifőznek, majd a levest leszűrve, ráöntik a tésztára és a virslire, és hogy az ízét fokozzák, fél csokor metélőhagymával megszórják.
Hozzávalók: 1 kg marhalábszár 10,20 euró, zöldségekre, fűszerekre és a tésztára számolok 4 eurót, 1 kg frankfurti virsli 9,99, de akciósan, 5 euró, és csak a fele kerül a levesbe. 4 főre a leves, ha otthon készül el, kerekítve 17 eurót emészt fel.
A főétel
Almával és gesztenyével töltött libasült párolt káposztával, rozmaringos burgonyával, vagy zsemlegombóccal. Nem rossz választás, kivált, ha a liba a monarchia egykori országából kerül az asztalra.
Miután megmossák a libát és szárazra törölik, sóval, borssal és majoránnával jól bedörzsölik. A töltelékhez az almát apróra szelik, a hagymát vajon megdinsztelik, a gesztenyét megsütik, vagy készen veszik, és a vízbe, vagy levesbe áztatott pirítóssal mindezt összekeverik. A tölteléket mazsolával, majoránnával, sóval, borssal ízesítik, majd a libába töltik, és a nyílásnál összekötözik, a szárnyakat és a combokat pedig a libához rögzítik. Majd betolják a 200 fokosra melegített sütőbe, és 3,5-4 óra múlva, sűrűs locsolgatás és forgatás közepette, kiveszik készre sülve. A pecsenyét kevés levessel felöntve, liszttel sűrítik. Hozzá köretként tálalnak párolt vöröskáposztát, zsemlegombócot, vagy rozmaringos burgonyát.
Hozzávalók: 2 db alma, 1 db 4-5 kilós liba, 1 evőkanál vaj, 200 g főtt gesztenye, 2 evőkanál leves, vagy víz, 2 evőkanál majoránna, 1 ek. mazsola, ízlés szerint só, bors, 3 szelet pirítós, 1 db hagyma. Mindennek az ára a következőképpen alakul: legdrágább tétel természetesen a liba, melynek 8,99 kilója. (történetesen magyar volt a boltban, méghozzá aranyárban, de a sok kacsa mellett ez volt már az egyetlen, amit a mélyhűtőben találtam.) A gesztenye meglehetősen drága, készre főzve most biot találtam, 100g-ot 2,19 euróért adnak. A hozzávalókat további 5 euróra saccoltam. (A fűszereknek borsos az ára, de nyilván ezek vannak minden normális háztartásban, és nem használunk el egy egészet, így ezek árának csak a töredékét vettem.) A főétel 4 főre 45 euróba kerül.
A desszert
Sacher torta á la, Sacher. Ha már ünnep, legyen az a javából, és kerüljön Sacher torta, méghozzá eredeti recept szerint sütve, a karácsonyi asztalra, természetesen tejszínhabbal megbolondítva.
A lágy, puha vajat a porcukorral és a vaníliával egy tálban elegyítik, majd egyesével hozzáadva a tojássárgáját, krémesre keverik. Forró gőz felett kevergetve megolvasztják a csokit. A tojásfehérjét felverik, miközben kristálycukorral vegyítik, egészen addig, míg meg nem keményedik. Majd a habot a sárgájára óvatosan ráengedik és a lisztet lassan hozzákeverik. A tortaforma alját sütőpapírral kibélelik, oldalát vajjal megkenegetik, és liszttel megpecsételik. A masszát beleöntik, elegyengetik, majd 170 fokos sütőben 55-60 percet sütik, az első 10-15 percben a sütő ajtaját résnyire kibélelik, aztán szorosra zárják, és tűpróbáig sütik. Majd 20 percig hűtik, aztán a formából kiemelik. A baracklekvárt enyhén megmelegítik, majd a kettévágott tortába töltik, a formákat összeillesztik, és lekvárral a tetejét is vékonyan megkenik. A mázhoz a vizet és a cukrot 5-6 percig főzik, majd kissé kihűtik, az olvasztott csokit hozzákeverik. Amikor a máz már „ajak melegre” dermedt, arra külön ügyelnek, hogy ne kerüljön túlságosan forrón a tortára, különben oda a fénye és a csillogása, felülről rázúdítják a tortára, méghozzá olyan ügyesen, hogy minél kevesebb kenést igényeljen. Kínáláskor tejszínhabbal szervírozzák.
Hozzávalók: 140 g vaj, 110 g porcukor, ½ vaníliarúd,6 tojás, 130 g főzőcsokoládé, 110 g kristálycukor, 140 g liszt, 200 g baracklekvár, tejszínhab, a mázhoz: 200 g kristálycukor, 125 ml víz, 150 g csoki. Összesen 13-14 euróból elkészül házilag.
Italok
Az ünnepi asztalra italok is kerülnek, a leveshez és a libához mehet egy jófajta vörös bor, a Sacherhez pedig egy édes, de ünnep lévén, inkább egy pohár pezsgő dukál. Ifjabbaknak narancslé, vagy gyerekpuncs. Erre szánnak még legalább 20 eurót. Összesen tehát 4 főre gazdagon tálalt 3 fogás körülbelül 95-100 eurót bán. De megvan a másnapi ebéd, vagy vacsora is belőle.
Éttermekben, vagy rendelve puccosabbak az ételek és persze árban egészen más dimenziókat döngetnek. Ezzel kívánok kellemes ünnepeket!
Fotó: saját/internet
Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt