Most menj Badenbe – óriás fotók Bécs mellett  

Az idei év nagy dobását, a La Gacilly-Baden fotófesztivált, Európa legnagyobb szabadtéri fotókiállítását idén harmadik alkalommal rendezik meg Bécstől félórányi járásra, az alsó-ausztriai Badenben.

Hatalmas méretű fényképek költöztek Ausztria legtündéribb biedermeier városkájába. A fürdőváros télen-nyáron pezseg, de most az óriási méretű fotókkal különösen művészien fest. A szabad ég alatt 7 kilométer hosszan 2000 fotó mindenütt szétszórva a városban: az utcákon, a tereken, a parkokban állja utunkat.  (Fotó: © BadenfotofestivalLammerhuber)

A városvezetés idén biztosra ment, újrahasznosította a jól bevált receptet, megismételte a múlt évi diadalmenetet. Az ideát francia honból hozták. Az ötlet kiagyalója Jacques Rocher, az Yves Rocher alapítvány elnöke, aki szülővárosába, egy aprócska francia faluba, La Gacillybe egy nagy ívű szabadtéri fotótárlatot álmodott. A 16 évvel ezelőtti kezdeményezés Európa legnagyobb fotókiállításává nőtte ki magát, melyet változó tematika mentén szerveznek meg.  Három éve pedig Badennek is kikölcsönözik a képeket, így Ausztria Monacója a nemzetközi fotószcéna részese lett. (Fotó: © BadenfotofestivalLammerhuber)

A siker itt sem maradt el. A világ legjobb fotósai által készített felvételek, képriportok vonzották a közönséget, városszerte csak úgy nyüzsögtek az emberek, a rendezvényt tavaly több mint 250 ezren látogatták meg, így magától értetődő, hogy idén ismételnek. Soha ne add fel a mottója az idei eseménynek, mely két téma köré fonódik fel, az egyik a „Keleten sok az újdonság”, mely az egykori Szovjetunió tagköztársaságait mutatja be, ahogy 30 évvel ezelőtt végigsöpört rajtuk a szabadság szele. A másik pedig a Reneszánsz, az újjászületés, mely a környezet, a tengerek és az erdők védelmére fókuszál, előtérbe helyezve Jacques Rocher gigantikus projektjét, a 100 millió fa ültetését. A tárlat 30 neves fotográfus és 13 alsó-ausztriai iskola közreműködésével jött létre. És való igaz, érdemes megtekintésre. (Fotó: © BadenfotofestivalLammerhuber)

Ráadásul mindez Badenben, Ausztria Monacójában, ahol nagyvilági luxus köszönti a vendégeket. Kaszinó, pompa, római fürdő és pálmafák, Beethoven-háza, ahol a nagy zeneszerző az Örömódát komponálta. Ahol olyan kurrens élményben lehet részünk, mint az egykori női fürdő helyén álló galéria, az egyik leghíresebb kortárs osztrák festő, Arnulf Rainer Múzeuma. És ha mindez nem kábít el, akkor hagyjuk, hogy Rosariumban illatozó 30 ezer rózsa bódítson el.

A várost azóta felkapott, amióta II. Ferenc idelátogatott, hogy meglepje a húgát, aki az 1790-es évek végén itt kúráltatta magát. A császár a városba rögvest beleszeretett, magának itt házat vett, és ily módon Baden egy csapásra az uralkodó kedvenc nyári tartózkodási helyévé lett. Ekkor élte Baden az aranykorát, özönlöttek ide a hírességek, az arisztokraták követték a császárt, ki-ki vett magának egy kúriát, és bár az idő tájt társasági eseménynek számított a gyógyfürdőbejárás, esténként mindenki, aki számított, a promenádon mutogatta magát.

 

A művészek sem maradtak el, jött Mozart és Schubert, majd Strauss és fiai is beszálltak a nagyérdemű szórakoztatásába. Badent az egész Habsburg-birodalom felkapta, jó ideig ez volt a monarchia legkedveltebb üdülővárosa.

Azóta mit sem csökkent Baden bei Wien bája, eleganciája, békebeli hangulata, monarchiát idéző nyugalma. Gyönyörű, biedermeier utcái, felújított, XIX. századi villái, mesés parkja és sok szobra a turistákat egyre vonzza. A fesztivál pedig minderre rátesz egy lapáttal. Mondanom sem kell, az élmény ingyenes, ha teheted, keresd fel! Az egybefüggő múzeummá alakult város tárlatát a vendégek október 26-ig láthatják.

Fotó: saját/weboldalak

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt