Múzeumok, ahová grátisz bejutunk Bécsben

A kispénzűeknek sem maradnak kulturális élmény nélkül Bécsben, ha tudják, mikor, melyik múzeumot látogathatják meg ingyen. Minden az időzítésen múlik, csak azt kell tudni, hol és mikor várnak tárt karokkal, szabad belépéssel.

Vannak múzeumok, melyek állandóan ingyenesek, és vannak, melyek időszakosan, havonta egy nap engednek be grátisz látogatókat. Lássuk, melyek ezek!

Tűzoltó Múzeum

Tűzoltó legyek, vagy katona? Ennek a nagy kérdésnek eldöntésében segít az Am Hofon található múzeum vasárnap és ünnepnap 9.00 és 12.00 óra között. A kiállítás egy veszélyes és nehéz szakma rejtelmeit, történetét mutatja be a város egyik csodás palotájában.

img_8582_1.jpg

Cím: 1. kerület,  Am Hof 7.

Idegenvezetővel a Városházán

A bécsi Városháza az osztrák főváros egyik legszebb gótikus épülete. A hét három napján (hétfő, szerda, péntek) 13.00 órától idegenvezető irányításával megtekinthetjük az impozáns épület belső termeit. Érdemes megnézni!

img_0226.jpg

Cím: 1. kerület, Friedrich-Schmidt-Platz 1.

Pénzmúzeum

Az Osztrák Nemzeti Bank Pénzmúzeuma részletes nyitvatartási ideje a  www.geldmuseum.at oldalon található. Akit érdekel a numizmatika, az aranytömbök világa, azok élvezni fogják a kiállítást. img_0723.jpg

Cím: 9. kerület, Otto-Wagner-Platz 3.

Kerületi élet

A kerületi múzeumok (Bezirk Museum) is ingyen látogathatóak, és értelemszerűen minden kerületben van belőle egy. A nyitvatartásukról érdemes előre tájékozódni. Elsősorban azoknak javaslom, akiket behatóbban érdekel egy-egy városrész története és jól beszélnek németül. (Az első kerületi múzeumról bővebben itt.)

img_3717_1.jpg

Három az egyben

A Rathaus mellett található MUSA a képzőművészek fellegvára. Rendszeresen tárlatain kortárs osztrák és külföldi alkotásokat mutatnak be, az ugyancsak itt található Startgaléria fiatal képzőművészeknek nyújt lehetőséget a bemutatkozásra. Akik az aktuális kiállításról, és az alkotókról többet szeretnének megtudni, azok szombatonként vezetéssel járhatják végig a termeket. Az Artothekból pedig az állandó, bécsi lakcímmel rendelkezők kölcsönözhetnek otthonukba grafikákat, festményeket. (A képkölcsönzőről bővebben itt.)

img_7248_1_1.jpg

Cím: 1.kerület, Felderstraße 6-8.

Bécs története

Minden hónap első vasárnapján ingyenesen látogatható a Wien Museum a Karlsplatzon. (http://www.wienmuseum.at/) Érdemes felfedezni, benézni. A város történetével, művészetével ismertet meg, többi között láthatunk Gustav Klimt és Egon Schiele alkotásokat is eredetiben. 

img_4880_1.jpg

A Bécs Múzeum múzeumai

A hónap első vasárnapján valamennyi, a Wien Museum kötelékébe tartozó és város által fenntartott múzeum is ingyenes. Többi között a Linzer Tiergartenben lévő Hermes-villa, Sisi egyik kedvenc kastélya, de érdekes az Óramúzeum, ahol 3000 óra ketyeg egyszerre, a Római Múzeum, az Otto Wagner pavilonok és a nemrég újra nyitott Virgilkapelle a Stephansplatzon. (Bővebben a múzeumról itt, Wagnerről itt.)

img_4795_2.jpg

img_0654_1.jpg

Iparművészet

Az iparművészet kedvelőit időszakos és állandó kiállítások várják a MAK-ban, ingyenes belépéssel keddenként, 18.00 – 22.00 óra között. Plakát, szőnyeg kerámia és dizájn, melyekről az alábbi web oldalon (http://www.mak.at/aktuell) kaphatunk tájékoztatást.

23e899fe-93f6-4d5f-bfb8-d987848bd17f.jpg

Cím: 1. kerület, Stubenring 5.

Egy kis hadtörténet

A harmadik kerületben található Hadtörténeti Múzeum a hónap első vasárnapján ingyen látogatható. Egy hely, ahol megismerkedhetünk a különböző korok hadászati eszközeivel, felszereléseivel, történelmi események részleteivel. (Bővebbem a múzeumról itt.)

img_9477_2.jpg

http://www.hgm.at/

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt