Jó tudni, hogy mi folyik a csapból a bécsi otthonokban

Tudta, hogy Bécsben valamennyi háztartásban a csapból forrásvíz folyik? És hogy literéért még egy centet sem fizetnek? Az ivóvíz a legnagyobb kincsünk, még világnapon is ünnepeljük.

Azt tudta, hogy a vizet 9 fokos hőmérsékleten ajánlják inni? Ekkor jön ki legjobban az íze és a zamata. Biztos észrevette már, hogy Bécsben a csapvíz mindig hideg. Ez sok embernek feltűnik. Nem kell folyatni, iható állapotba hozni, télen, nyáron állandó a hőmérséklete. Egyenesen az Alpokból érkezik ide. Alpesi vizet isznak a a lakosok, ezzel mosogatnak, mosnak és tisztálkodnak. Kész luxus! (A képen a Duna-sziget vízi játszóparkja.)

dsc03443.jpg

Pedig nem az, csak egy előrelátó Habsburg jó tette. Történt még régen, hogy VI. Károly jártában keltében, egy vadászat közben hegyi forrásra bukkant, melyről kiderült, kiapadhatatlan az utánpótlása, az Alpok egyik legnagyobb, természetes vízgyűjtő helye. Innen, a stájerországi Schneeberg tövéből indul a hegyi forrás-vízvezeték és szállítja 36 óra alatt a fehéraranyat a városba. Nem is csoda, hogy a víz a lakosok felének kedvenc itala.

img_4186.jpg

Bécs talán az egyetlen nagyváros, ahol kristálytiszta forrásvíz folyik a mosogatóból. Büszkék is rá a helyeik. Ennek ellenére a szupermarketekben a PET palackos vizek degeszre tömött polcokon kínálják magukat és kelnek versenyre, hazai, francia, olasz márkák és az elit által kedvelt, borzalmasan drágák. A választék a sörrel vetekszik. Vannak buborékosak és mentesek, meg közepesen gázosított, aromával ellátott és ízesített termékek. Az áruk 30 cent és 4 euró között mozog. Ha bárhol kérünk egy pohár vizet, nem véletlen, hogy visszakérdeznek. Nehéz kiigazodni, nem is csoda, hogy egyes menőbb helyeken víz-sommelier-k kínálják és ajánlják a vizet.

img_4161.jpg

Bécsben az ivóvíz bárhol elérhető és olcsó. Városszerte számtalan lehetőség adódik, hogy friss forrásvizet igyunk, ha megszomjazunk. Ezért is okozott tavaly közfelháborodást, amikor kiderült, több ismert és jó nevű étterem egy kancsó csapvízért, amit eddig ingyen szolgált fel, pénzt kér. Csak nem arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a vízzel ne pazaroljunk, mert számtalan országban épp a hiánya a legnagyobb gond? Mindenesetre nem éppen turistacsalogató marketingfogás. A városvezetés viszont lépett, ingyenes, mobil kutakkal látta el Bécset.

img_3807.jpg

A vízmű városszerte több mint 300 állandó kutat üzemeltet, köztük szökőkutakat, műemlékvédelem alatt állókat, modernebb, ipari formatervezetteket. Nyárra pedig megszórják a várost mobil kutakkal. Összesen közel ezer helyen folyik víz közterületeken. Ahogy melegszik az idő, sorra nyitják és helyezik üzembe a csapokat, és feliratozzák, hogy iható-e vagy sem.

img_3779_2.jpg

De nemcsak kutakat, hanem vízi játszóparkokat is üzemeltetnek. Összesen hatot. A legnagyobb Európában a ma már használaton kívüli víztorony lábánál, 15 ezer négyzetméteren terül el. Vízeséssel, patakokkal és hidakkal. Jó alkalom, hogy ismerkedjenek a gyerekek a vízzel és a forró napsütésben pancsoljanak, játszanak.

img_3725.jpg

Régen itt, a Favoriten városrészben, a Bécsi Víztoronyban gyűjtötték a vizet, a második hegyiforrás-vezeték megépítését megelőzően. Egy műemlék a múltból, az ipari historizmus stílusból. A 67 méter torony kilátója épp a Stephansdommal van egy magasságban (mint Debrecenben a Nagytemplom és a Látóképi Csárda) és remek a panorámája. Még több kép a Bécsi fekete Facebook oldal képgalériájában.

img_3665.jpg

Az 1998-ban pedig szinte a város szívében nyitották meg az 1. bécsi vízvezeték-túra utat. A 17 km hosszú ösvény az Öreg-Dunától indul, kitáblázva, magyarázó táblákkal ellátva, az ivóvíz fontosságát hangsúlyozva. És igazán szép túra.

img_3891.jpg

img_3989.jpg

Az osztrákok egyébként napi 150 liter vizet fogyasztanak, ezzel a vízfogyasztásukat tekintve a középmezőnyben vannak. Hogy mégis miért vesznek palackozott vizet, ha a csapból forrásvizet nyernek, ki tudja, holott kevésnek jobb a minősége, mint ahogy számos vakteszt bizonyítja. Különben meg ez is ízlés és megszokás dolga. 

Fotó: saját 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt