A pusztából kinőtt csoda – a Nordbahn-Viertel Bécsben

Szinte a semmiből nőtt ki, ma meg a csodájára járnak. Ahol egykor vonatok jártak-keltek, ma Bécs egyik legmodernebb negyede épül-szépül. Az egykori Északi pályaudvar revitalizációja sikeresen halad Bécs 2. kerületében, a Prátertől nem messze.

Ma már nehéz elképzelni, hogy ott, ahol egykor vonatok szállították a javakat, ahol hatalmas raktárépületekben tárolták az árukat, ahol vonatfütty hasított a csendbe, ahol sokáig óriási pusztaság terült el, ma modern sétálóutcák, lakóházak, éttermek, szálloda és boltok sorakoznak egymás mellett.

 

Mintha a jövő század elevenedne meg, minden modern, emberszabású, kényelmes. Bécs új, elegáns negyeddel gazdagodott. Ráadásként a Duna közelsége is vonzóvá teszi a lakóparkot. Az épületek igen változatosak, van olyan lakóház, ahol a lakók közös konyhát is kaptak, saját kertjükben zöldségeket termesztenek, virágokat nevelnek, a gyerekeknek külön szobát tartanak fenn, és még a látogatóba érkező vendég is bérelhet magának alvóhelyet.

A Rudolf-Bednar-Parkban a fák már beálltak, a lakóházakkal körbevett kertes tér sokak kedvence, játszótér, pihenőpadok, hintaágyak, kutyasétáltató is került bele.

Jól felszerelt iskolát is építettek ide, az óvodásoknak sem kell messze utazniuk, a szomszédoknak ismerkedési lehetőséget teremtettek, pékség, kávézók, bárok, cukrászdák is találtak maguknak helyet. A posta is az itt lakók kényelmét szolgálja.

A Bank Austria impozáns Campusa mellett is nyílt étterem, az ismert „Habibi & Hawara “egy újabb filiállal gazdagodott, amely igen felkapott, de mások is nyitottak étkezdéket, hogy elássák az idetelepült sok-sok embert. Egy színes forgatag van kialakulóban, ami az emberek kényelmét szolgálja, a mintegy 25 ezer négyzetméter területen gasztronómiai egységek, szolgáltatók, mintegy 60-70 bolt kapnak helyet.

Természetesen a közlekedés is alkalmazkodott az új helyzethez, a megnövekedett igényekhez. Még be sem fejeződött a fejlesztés, még javában folyik az építkezés, de már az új busz- és villamosjáratokat üzembe is helyezték. Esetünkben az O villamos nyomvonalát meghosszabbították, a Pratersterntől idáig, a Bruno-Marek Allee-ig, egészen a campusig, ahová 1.600 gyerek jár tanulni.

Összesen 85 hektár területet városiasítottak ebben a negyedben. A tervek szerint 2026-ig befejeződik a terület revitalizációja, ami azt jelenti, hogy még több ezer lakást adnak át, és további munkahelyeket is teremtenek így összesen 30 ezer ember talál majd itt otthonra, ami több, mint Seestadt Aspernben. Mindeközben további munkahelyeket is átadnak, amiből összesen 10 ezret terveznek. Szóval mire befejeződik a projekt, 40 ezer ember lak- és munkahelye lesz ez a negyed. Az 1990 óta tartó munkálatok pár év múlva befejeződnek.

Ennyi embernek persze kell a zöld is, így egy 10 hektáros park létrehozását is megejtik. (93 ezer négyzetméter), amit ezúttal városi vadonként álmodtak meg „Freie Mitte” néven. Várjuk izgatottan, hogy ez pontosan mit is jelent majd. Annyi bizonyos, hogy játszóterek, sportolási lehetőségek (korcsolya-, röplabda-, tekepálya) lesznek benne, és a kutyatulajdonosoknak is kedveznek, nem éri csalódás őket sem. A meglévő 180 fa mellé még 320-at ültetnek, szóval árnyék is lesz bőven.

Lakik erre valaki?

Fotó: ©becsifekete.hu/wien.gv.at

Ha tetszett a poszt, csatlakozz ITT a Facebook csoportunkhoz!