Nyáridő egyenlő fröccsidő – spriccer ábécé Bécsben

A fröccs a nyár kísérője, hűsít, frissít és mi tagadás, finom is. Elmegy aperitifnek, ételekhez kísérőnek és emésztést elősegítőnek. Kell ennél több indok, hogy fröccsöt igyunk? Lássuk, mivel oltják szomjukat az osztrákok, milyen a fröccsválasztékuk.

Vannak nemzetek, akik számára a fröccs értelmezhetetlen. Nem úgy a monarchia egykori országaiban és Bécsben, ahol a szódával megpezsegtetett bornak régi a keletje és sok a híve. Bár a bort már a görögök is vizezték, szódával csak felfedezése, a 19. század óta, hígítják. A nagy melegben kevés alkoholos ital akad, mely jobban oltaná a szomjat.

IMG_4273

A bécsiek a fröccsöt úgy nevezik, hogy Der G’spritzte, vagy Spritzer, és velünk ellentétben mindenféle egyébbel, citrommal, mentával is ízesítik. Sőt, édesen is rendelik. Ha beülünk egy kocsmába, és fröccsre szottyan kedvünk, jó, ha tudjuk, mit rendelünk. Íme, a választék.

IMG_4283

Sommer Spritzer. Az a jó fröccs, amikor a bort egy az egyben vegyítik vízzel. Ha nyári fröccsnek hívják, akkor viszont más az arány, 1 rész borhoz kettő, vagy három rész szóda dukál, és félliteres pohárban szolgálják fel. (Figyelem, Bécsben a bort nyolcadban mérik, erre mindenki figyeljen!)

IMG_0514

Kaiser-Spritzer. Szó szerint lefordítva császári fröccsöt jelent, az összetevők miatt különböztetik meg. Lényegében ez is hagyományos fröccs, csak éppen egy adag bodzavirág szirup bolondítja meg és a nagy melegben még jeget is hozzátesznek. Finoman készítik a Naschmarkton.

IMG_0509

Hugo. A Kaiserg’spritzter továbbfejlesztett változata, szinte ugyanaz, némi Proseccoval feltuningolva. A bodzaszirup mellé mindenképp kerül bele egy csipet menta, hogy előkelőségét hangsúlyozza, és húzósabb árát igazolja. Ez már koktélnak is beillik, Bécsben annyira népszerű, hogy már kétszer is megválasztották a nyár legjobb frissítő italának.

IMG_0522

Liftler, avagy az édes fröccs. Mondják, ez a Radler boros változata, vadhajtása. Érdemes megkóstolni azoknak, akik kedvelik az édeskésebb italokat, fele fehérbor, a másik fele pedig citromos (ritkábban gyógynövényes) limonádéból áll. Nem sok helyen árulják, de mindenképpen megér egy próbát.

Sprizz. Az osztrák fröccs velencei rokona. A fröccshöz ugyanis még hozzáöntenek gyümölcsízű Amarot, de leginkább Aperolt. A fröccs elegánsabb változata, rendszerint nem is kerül füles, hanem csinosabb pohárba.

IMG_1738

Apropó, pohár. Nem létezik aranyszabály, de régen, amikor még kézzel ettek az emberek, a füles poharakat részesítették előnybe, annak üvegén ugyanis a zsíros kéz kevésbé hagyott nyomot.

IMG_4271

És hogy mi a jó fröccs titka? Csakis a bor és szódavíz minősége adja. Bécsben a zöld veltelini, a fehér burgundi és a rizling áll vezető helyen. A bor mellett a fröccs lelke a hozzáadott víz minősége. Minél természetesebb, semlegesebb, annál ízletesebb. Bécsben, mint tudjuk, alpesi víz folyik a csapokból, így a szóda minőségével nincs gond. Azon pedig még vitatkoznak, hogy a víz, vagy a bor kerül-e előbb a pohárba. A nagyokosok szerint akkor zamatos a fröccs, ha előbb kerül a szóda, aztán a bor a pohárba. Egészségünkre!

IMG_8297

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt