Ötletfarm a kertek szerelmeseinek, édenkert Tulln szívében

Kert, pihenés, kikapcsolódás, az urbánus léttől való eltávolodás, vissza az anyatermészetbe. Ráérős séta és bámészkodás a tullni kertben.

A természet urbánus közegben. Aligha találtak ki ennél felemelőbbet városi embernek. A tenger fíling vetekszik vele, de azt hiába keressük Bécs közelében. Tulln azonban nincs messze, a császárvárostól csupán 46 kilométerre, és igen bámulatos a kertje. Rendesen feltöltődik benne az ember lelke.

Ökológiai bemutatókert. Hogy ez mit jelent? Olyan terület, ahol minden virág vadon terem, nem használnak műtrágyát, kemikáliát, rovarölő szereket, egy hely, ahol szabadon „garázdálkodik” a természet, igaz, épített környezetben, hozzáértő segédlettel. Ez volt az első Európa-szerte. A biogazdálkodás mintakertje. És hogy a szemet gyönyörködtető, mesés látvány mellett mindebből mi haszna az embernek? Rengeteg ötletet, otthon megvalósítható szellemes ajánlást, a kivitelezéshez útmutatást, az újrahasznosításhoz sok-sok ideát adnak az itteniek.  Szépet alkotni bárki képes, és itt lesni érdemes, sőt, kell és lehet!

Ez az egész nem profi marketing termék, hanem a helyi hobbikertészek ötlete, és lám, milyen nagy siker lett belőle. A terv 50 hektáron valósult meg, 50 különféle kertet szinte varázsütésre ideteremtve. Persze sok év munkája van mögötte. Kertépítészek sorakoztak fel mögötte, sok ember közös erőfeszítésének és kreativitásának a műve. A cégek, akik ingyen ötleteltek és a megvalósításban is grátisz részt vettek, cserébe reklámfelületet nyertek. Mi, idelátogató vendégek, pedig sok hasznos dolgot megtudunk a növényekről, a helykihasználásról, példát látunk arra, hogy aprócska helyből is csodát teremthetünk. (A területet a város adta, a többi önerős, szorgalmas, kétkezi munka.)

Mielőtt bevetjük magunkat a sok gyönyörűségbe, érdemes egy pillantást vetni a térképre, hogy a különböző kis „szigeteket” szisztematikusan vehessük szemügyre, vörös „szőnyegen” lépkedve. Már rögtön az elején jó hangulatot teremt, hogy átmegyünk gyerekbe, ezeket az óriáshoz méretezett csizmát, ásót, öntözőkannát, székeket elnézve. Játsszunk hát együtt! Íme, egy pajkos, tematikus kertlátogatás, szubjektív válogatás! Bejárat az édenbe!

 

Az elfoglalt városi lakók számára a természet élvezete akkor pihentető, ha a kert nem igényel sok időt. Ez az úgynevezett „60 perces” kert nekik lett teremtve és mindenfajta növénnyel beültetve. Hetente egy órát igényel a karbantartása, legalábbis azt írja a tábla, és máris megvan az öröm forrása. Van idő egy kellemes tea elfogyasztására a teaházban. (Plusz egy jó ötlet pergolára.)

Vissza az anyatermészetbe, de ha ez nem is megy, hozzuk a városba a zöldet. A teraszokra, a balkonokra, vagy a mostanság oly közkedvelt és népszerű tetőteraszokra, az otthonok meghosszabbított nappalijába. Akinek ilyen jutott, különféle fortélyokat is elleshet. A „magaslati” levegőt, az erősen tűző napfényt csak bizonyos növények tűrnek meg, a fényre kevésbé érzékenyek, mint például varjúhájak, fűfélék, évelő növények, melyek hangulatossá teszik a tetőteret, bírják a városi klímát és folyamatosan zöldellnek.

A családi házak előkertjének kialakítása sokszor okoz fejtörést a gazdáknak. Kicsi, kevés a hely, mégis jó lenne, ha mutatósra sikeredne, hisz ezt látja az ember először hazaérkezve. Íme, egy-két javaslat, ami kreativitásra sarkallhat. Mennyi minden belefér egy aprócska, picinyke kertbe, tényleg csak fantázia kérdése. Hobbikertészeknek, hétvégi telkeseknek is megfontolandó tippek.

Aztán van itt példa arra, milyen egyszerű természetes „alapanyagokból” álló gyógyszertárat kialakítani a parkunkban. Ránézésre pofonegyszerű ez a natúr-patika: 80 féle gyógynövény rendszerezve, betegségcsoportok szerint elültetve. Rendelés kérésre, igény szerint, és recept sem nem kéretik. A gyógyulásról a természet gondoskodik. Kapunk útbaigazítást, német és angol nyelven tanácsadást, elkészítési módra vonatkozó praktikát.

De van itt rögtönzött bemutató az Alsó-Ausztriában kapható szezonális növényekből. Most épp ezek voltak terítéken, de nyilván évszakonként kapcsolódnak hozzá újabb meglepetések.

Néhány pompás ötlet arra, hogy használjunk kertünkben a természetbarát anyagot, a fát, de arra is találunk tippeket, miként alakítsunk ki zöldségeskertet.

Az olvasó kert is megkapó, pláne ha a kerttulajdonos nagy regényrajongó. Az árnyékot adó fák tövében a kényelmes fotelágyak kipróbálásra invitálnak. Akár mi is ejtőzhetünk egyet, hogy kényelmesen szemügyre vegyünk valamennyi apró részletet.

A natúr kert is bájos, a kiírással arányos, ügyeljünk arra, ami az embert egészségesen tartja. Nos, hát akkor, rajta! A kert, a természet, terápia a léleknek. Pláne az ilyen virágos, bájos, hívogatóan csábos.

Távolban egy acélmonstrum kacérkodik a fák lombkoronáival, rájuk hajaz, de közel sem akkora kunszt megmászni a tákolmányt, mint egy magas fát. Nem kell hozzá különösebb bátorság. 201 lépcsőfok visz fel 30 méter magasba, de ha elfáradtunk, vagy lustaság lesz úrrá rajtunk, lifttel pár pillanat alatt feljutunk. Odafentről aztán nézhetjük a sok apró kertet, a vízi parkig is ellát az ember, és a Duna-holtága is ott fénylik madártávlatban.

 

A fáradt lábnak mi jön jobban, mint egy Kneipp-kúra. Íme, egy hűs, kavicsos masszázs kipróbálásra.

De jut hely a különböző országok kertkultúráinak is Tullnban, találunk példát angolra, portugálra. Utóbbinál acélt, vasat használnak árnyékot adó pergolának, melyen megült már a rozsda, de ez a szemet egyáltalán nem bántja, színe passzol majd az őszi tájba, most meg az őszt hozza a nyárba.

Mégiscsak a Duna-mentén fekszik Tulln, így nem csoda, hogy a virágoskertben is helyet kér magának a víz, itt-ott jelképesen, másutt a valóságban itt-ott van jelen. És ha már víz, a tenger is felötlik az emberben, egy kis emlékeztető a morajlós tájból is elfér a kertben.

A természetbe csempészett művészet vonzó és belesimuló, arról nem is beszélve, mennyire inspiráló. Bátorságot merít az ember, és ha megfelelő hangulatba keveredik, akár egy meghökkentős installáció elkészítésére is ráhangolódik. Példának okáért ilyet összeállítani bárki képes. No de kinek jut eszébe, hogy egy használt, rozsdás biciklit ne selejtezzen le, vagy a sok seprűt ilyen formán egy sorba tegye.

A Garten Tulln felkeresése valóban nagyszerű program, izgalmas élmény hobbikertészeknek, a természet iránt érdeklődőknek és remek kikapcsolódás családosoknak. A hatalmas fák tövében játszótér húzódik meg, a vízi park pedig félóránként zenés show-val, ütemesen fellövellő vízsugaraival lep meg.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt