Parti hangulat, osztrák népzene és sör minden mennyiségben

Az osztrák főváros újra népviseletet öltött, hogy a 7. Sörfesztiválba illő ruhában jöjjön.

Bécs egyik szimbóluma, a nagy óriáskerék magasodik a Császári-mezőn felállított három hatalmas sátor és a köré épített hütték felé. A metró irányából özönlik a nép. A hetedik alkalommal megrendezésre kerülő sörfesztivál, a bécsi Októberfest, jobban mondva, ahogy itt hívják, a Wiener Wiensfest úgy fest, idén is osztatlan siker lesz. Miért is ne lenne az, amikor a férfiak kedvence, a frissen csapolt sör folyik mindenfele, zenei aláfestéssel kísérve.

IMG_7062

IMG_7039

Van még pár napunk, hogy a müncheni Októberfest kishúgaként aposztrofált sörfesztiválra, a Wiener Wiesn-Festrte ellátogassunk. Bár ez sem méretét, sem hagyományát tekintve nincs akkora, mint a német nagy testvér, azért itt is a sörfogyasztásról szól a móka, és a mérték sem csekély.

IMG_6742

IMG_6521

Idén is három hatalmas sátor fogad, a legkisebben 1150, a legnagyobban 3400 ember foglalhat asztalokat. Ez egyébként estére ajánlott, 18.30-tól az előre rezervált helyekre szóló jegyekkel engednek csak ezekre a helyekre be, addig viszont szabadon járkál mindenki ki és be. Bár Bécs boráról híresebb, a habos nedű is toboroz szép számmal híveket.

IMG_6648

IMG_7019

IMG_6528

A népünnepélyekben az a jó, hogy hagyományra alapozó, és rituálékkal tűzdelt. Bár ez a fesztivál nem olyan régi, mint amiből kinőtt, a falusi és egyházi búcsúk ugyanis több száz évesek. A forgatókönyv és a helyszín bevált, ezúttal nincs sok újdonság. Délután háromkor már mindenki haver. Mindez hétköznap. Mi lehet itt szombat, vasárnap.

IMG_6619

IMG_6800

Az udvaron sem unatkoznak az emberek, őstermelők kínálják termékeiket, sajtosok, borosok, a mézeskalács jellegzetes illata már messziről megcsapott. A színpadon kórus énekel, az egyik tartomány hozta zenéjét el.

IMG_6972IMG_6633

Idekint 5 fából tákolt alpesi házikó idézi a vidéket, itt is finom söröket mérnek. Az ivászat valamivel visszafogottabb, nincs akkora ricsaj. Olykor megjelennek az alkalmi rendészek, akik némi baksis fejében, alkoholszintet mérnek, szondát fúvatnak, ha találnak hozzá megfelelő alanyt.

IMG_7077

A többség népviseletben jelenik meg, hódít a Dirndl és a kantáros, vagy éppen hosentrógeres bőrnadrág, amihez kockás ing és magas szárú zokni dukál. De az sem jön zavarba, aki e nélkül jelent meg, hisz itt pótolhatja a hiányos öltözetet. Talál itt pop-up store-t, ahol nagyon bölcsen, leakciózták a tavalyi szetteket és kirakták az őszi trendeket.

IMG_6477

A sörfesztivál nemcsak önfeledt szórakozás, de gazdaságilag sem utolsó vállalkozás. Elnézve a csapolt mennyiséget, abban nincs kétely, hogy az idei rendezvény is szép profitot hoz a konyhára.

IMG_6857

IMG_6504

Talán az egyedüli újdonság, hogy szerdán és csütörtökön 13.30-kor indul a slágerdélután. A fesztiválon 1900 művész 700 órán át zenél. Nem kis teljesítmény. A kapukat 11.30-kor nyitják, és hajnal egykor zárják. Idén 350 ezer látogatót várnak. Október 8-ig még van idő, hogy kilátogass.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt