Pokoli torony Bécsben

Pokoli, mert pokolian magas, pokolian sokba került, pokolian jó helyen, a Duna partján fekszik no és  mindenek felett pokolian jól néz ki. Bécs legmagasabb épülete, a Donau City Towers, a DC Towers 1. 

Pest felől jövet jobbra messziről kimagaslik karcsú alakja. Hívogat, irányt mutat a Duna felé tornyosuló kecses épület. A nap sugarai csillámokat vetnek üvegablakaira. Incselkedik, játszik vele. Az üvegpalota állja a sarat. Magához édesgeti, majd visszaveri, messze lövellve sugarait. Kedélyesen, bohókásan. Engem megijeszt. Nem játékával, hanem karcsúságával, a Duna fodrát visszaverő hullámaival. Számokban mért hihetetlen mégis impozáns adataival: 250 méteres magasságával, 60 emeletével, felszíni 93 ezer és föld alatti 40 ezer négyzetméteres területével, 250 ezres összsúlyával, a megépítéséhez felhasznált 20 ezer tonna acéllal és 110 ezer tonna betonnal. Mindez 3 év kemény munka és 300 millió eurós beruházás gyümölcse.   

DSC03057.JPG

A DC Towers 1, Donau-City, Kaisermühlen metrómegálló 

Ugyan mi ez a 250 méter, mondhatják sokan, amikor a világ telis-tele van felhőkarcolókkal, amikor a beruházók és az országok egymással versengve húzzák fel a magasabbnál magasabb épületeket, mindig egy-két méterrel megtoldva, hogy ha rövid ideig, de legek lehessenek. Bécs nem szállt be ebbe a versenybe, de így sincs miért szégyenkeznie. Ugyan messze elmarad a világcsúcstól, melyet a dubaji Burdzs Kalifa tart, 828 méterrel, de még Európa legmagasabb épületét, a Moszkvában található, 339 méteres Mercury City Towert sem közelíti meg. Ausztriában viszont még így leszorította az eddigi listavezető, 252 méteres Duna-tornyot. Feltéve persze, ha a föld alatt megbúvó két emeletet is hozzáadjuk a magasságához. Az alapoktól számítva ugyanis a DC Tower pontosan 262 méter. Ha magasságával nem is, páratlanul csodás fekvésével sok más felhőkarcolót maga mögé utasít. Előtte fodrozódik a Duna-szigetet közrezáró Duna, mögötte, alig pár lépésnyire fekszik az ENSZ város, mellette a 150 méteres Hochhaus Neue Donau lakóépület hangsúlyozza méretét. A Bécsi Nemzetközi Központ és az Austria Center Vienna kiállítási és konferencia központ egyaránt 400 méter járásra található és mindössze pár megálló Bécs szíve, a Szent István-székesegyház. No és ha valaki innen megy, vagy ide érkezik, tényleg pár perces autóút a repülőtér. Kell ennél több? 

DSC03099.JPG

A Hochhaus Neue Donau mindhiába kapaszkodik az újonnan érkezett nyomába 

Az égig érő felhőkarcoló posztmodern stílusban épült, tervezőjének, a francia sztárépítésznek,  Dominique Perraultnak örök emléket állítva. Környezetbarát és energiahatékony, Ausztria leggyorsabb high-tech liftjével felszerelve, az utcán speciális szélfogóval ellátva.  

DSC03097.JPG

Szélfogók a torony tövében  

Az épület nagy része irodákból áll, de találunk benne egy 1700 négyzetméteres fitnesz szalont is, uszodával, wellnessel, terasszal. A torony legnagyobb bérlője a spanyol szállodalánc, a Sol Meliá Hotels & Resorts SA.  15 emeleten összesen 253 szobát kínálnak a vendégeknek. Étteremmel, bárral. Szobákat már 120 eurótól bérelhetünk, a 3500 eurós áron kínált lakosztály pedig valóban minden luxus igényt kielégít egyedi, modern berendezésével, lenyűgöző panorámájával.  

DSC03094.JPG

A hotel lobby lépcsője 

DSC03095.JPG

A szállodai szobákhoz vezető liftek  

Az 52. és 56. emeleteken kétszintes loft luxus apartmanok várják a kiváltságosokat, a jómódúakat, központi klímaberendezéssel és világítással, egyedi, ökonomikus módon megoldott hűtéssel és fűtéssel: minden második ablak fekete fóliával fedett. A panoráma értékéből azonban ez mit sem von le, így is marad elegendő felület, mely garantálja az élvezetet. Egy-két keskeny ablakot leszámítva a padlótól a mennyezetig futó óriási üvegek teljesen biztonságosak, egyikük sem nyitható. Szédülni viszont szabad, a tériszonyban szenvedőknek nem éppen ideális hely. A csupa üveg épület ablakainak a pucolása kész rémálom. Erre évente egyszer kerül sor, egy hónapos munkát ad az igencsak bátor alpinistáknak. A kilátás mindent megér. Még ezt a fáradtságos és egyáltalán nem veszélytelen ablakpucolást is. 

DSC03016.JPG

Van mit pucolni és ez csak az egyik oldal

Fent a csúcson Skybar, étterem és panoráma terasz várja az idelátogatókat. Aki izgalmakra vágyik és az ebben a magasságban elvárható széllökések okozta, olykor 45 centis kilengésekre vadászik, azokat csalódás éri. A légköri viszonyok szeszélyességét a tervezők legalább 30 százalékkal mérsékelték egy egyedi, 305 tonnás lengéscsillapító inga beépítésével. A koktélokat tehát lehet bátran, kilöttyenés veszélye nélkül szürcsölgetni.   

A torony egyébként párban szép, állítják sokan. Valóban, ez még csak a kezdet. Jön majd a kistestvér is, a DC Towers 2. Az már csak 160 méteres lesz, de hullámozni az is fog. Mint a Duna, vagy a koktélozásból hazatérő vendégek.  

DSC03019.JPG

A torony, mely karcolja az eget  

null_zps90aada7f.jpg

9 és fél euróért Pozsonyig ellátni 

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt