Praktikus tudnivalók Bécsbe utazóknak

Melyik jegyet válasszam? Mikor, melyik éri meg, ha metróra, villamosra, vagy buszra szállunk Bécsben.

A metróaluljáróban rögtön látszik, ki az idegen a városban. Azok, akik hosszasan böngészik a jegyárusító automatákat, és jó ideig tanácstalanul állnak, értelmezve a látottakat. Mielőtt jegyet választunk és a pötyörészéshez hozzálátunk, jó, ha előre tájékozódunk, és már útközben a jegyvásárlásra felkészülünk.

img_0363.jpg

Metrójegyet több helyen is vehetünk, persze célszerű, ha ezt az aluljáróban tesszük. De árulnak trafikokban is, vagy a Wiener Linien (Bécsi közlekedési vállalat) kasszáiban, információs irodáiban, de akár online is megtehetjük. (Ha buszsofőrnél veszünk jegyet, 10 centtel többet fizetünk.)

img_0360.jpg

Lássuk, milyen jegyet érdemes venni, ha Bécsbe érkezünk. Ha a jegyautomata mellett döntünk, akár rögtön magyar nyelven is kikereshetjük a programunkhoz leginkább megfelelő jegyet.

img_0398_1.jpg

img_0396.jpg

Jöjjenek a részletek! Egyszeri menetjegy, melyet egy utazáshoz használhatunk fel. Jó, ha tudjuk, hogy 60 percig, és egy irányba több közlekedési eszközre is érvényes. Ára: 2,20 euró cent. Figyelem! Nem elég megvenni, belépéskor kell érvényesíteni!

img_4713.jpg

24, 48 és 72 órára érvényes jegyek, melyeket belépéskor ugyancsak érvényesíteni kell. Az időpont onnan ér, ahogy rákerül a jegyre a pontos dátummal ellátott pecsét. Az árak: 7,60 euró, 13,30 euró és 16,50 euró. (A mellékelt ábrán feltüntetett árak még a régiek.)

24-640x208.jpg

48-640x207.jpg

72h-640x208.jpg

8 napos, úgynevezett klímajegy, melyet tetszőleges napon válthatunk be, egy rovátka egy személy részére érvényes. Ha tehát ketten utazunk, kétszer egy-egy csíkot kell lyukasztanunk. A jegy az érvényesítést követő nap hajnal 1 óráig vehető igénybe. Kifizetődő, ha több napra érkezünk, és napijegyre nincs folyamatosan szükségünk. Érdemes számolni, és ha ez jobban megéri, ilyet venni. Egyszerre több személy is használhatja, maximum 8 fő veheti igénybe. 38,40 euró az ára.

8tag-e1424786378482.jpg

A hetijegy, 7 nap és 7 éjjel, naptári hétre érvényes, vagyis hétfő 00.00 órától következő hétfő 9.00 óráig. Nem személyre szól, így átruházható. Ára, 16,20 euró. Figyelem, aki online veszi meg, az a hetijegyet nem adhatja át senkinek.

w-1.jpg

Az egynapos, úgynevezett bécsi bevásárlókártya igen kifizetődő azoknak, akik a császárvárosba csupán egy napra látogatnak. Hétköznapokon és szombaton reggel 8-tól este 8-ig többszöri utazásra érvényes, az ára pedig 6,10 euró.

540.jpg

A kiskorúak 6 éves korig ingyen utazhatnak. Az osztrák iskolaszünet és a hivatalos ünnepek alatt, valamint vasárnap a gyerekek 15 éves korig ugyancsak térítésmentesen használhatják a közösségi járműveket. A kalauz kérheti a személyigazolványt, illetve az útlevelet, mellyel az életkort igazolni lehet. Különben a gyermekjegy 1,10 euróba kerül. A kutyáknak is kell menetjegyet váltani, ára: 1,10 euró. A 62. életévüket betöltött, „senior” utasok 2 alkalomra felhasználható jegyet 2,50 euróért vehetnek. 

Egyszer a Naschmarkton láttam kiírva, hogy az ellenőrök igen olvasottak, minden mesét ismernek, nem hatja meg őket sem Grimm sem Andersen, ám mégsem berzenkednek, amikor a rajtakapott utasok magyarázkodásba kezdenek. De legyen bármilyen érdekfeszítő is a mesénk, a bírságot nem ússzuk meg, pénztárcánk 103 euróval könnyebb lesz. 

Valamennyi érvényes jegy a város határain belül felhasználható metrón, S-Bahnon, vonaton, villamoson, buszon, és az éjszakai járatokon. (Nem érvényes a CAT-re (City Airport Train) és a reptéri buszjáratra.) Valamennyi jegyre igaz, hogy belépéskor érvényesíteni kell. A bécsi metró hétvégén éjjel is jár, nappal pedig általában 5.30 és 0.30 között közlekedik. 

images_10.jpg

Minderről bővebben:

http://www.wienerlinien.at/eportal3/ep/channelView.do/pageTypeId/66526/channelId/-46648

Metrótérkép: http://static.venagid.ru/venagid.ru/vena/vienna-metro-map.pdf

A tömegközlekedési jegyeket már utazás előtt, interneten is megvásárolhatják a Bécsbe látogatók ezen az oldalon:

http://www.wienerlinien.at/eportal3/

Fotó: saját/honlap

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt