Új múzeummal bővült Bécs

Jobban mondva, megújulva visszakapta, amire várt már évek óta. Megnyitotta kapuit az Albertina második otthona, mely a modern művészetet fogadja magába.

4 évet vártunk rá, de igen rövidre sikeredett az újranyitás. Közbeszólt a pandémia, így egy időre ismét bezárta kapuit az Albertina modern tárlata.  A renoválás hosszú évei azonban végérvényesen tova, a Künstlerhaus ismét bevehető megújult, felfrissült formájában.

Az Albertina be is vackolta magát, ide telepítette második otthonát, mely a modern festészet alkotásait fogadja be, ebbe a csodás miliőbe. A Künstlerhaus több mint 150 éve épült, méghozzá egy olasz reneszánsz villa stílusában. A munkálatok 1865-től 1868-ig tartottak. A palotát, melyet Ferenc József avatott fel, eredetileg is kiállítóteremnek tervezték, a festészet, a szobrászat, az építészet a kortárs művészet kapott benn bemutatkozási lehetőséget, és nemzetközi grafikai tárlatok is kaptak benne helyet. Az épület tulajdonosa az Osztrák Képzőművészeti Társaság lett.

Az épület felújítását Hans Peter Haselsteiner, a Strabag építőipari vállalat egykori vezetőjének alapítványa finanszírozta. A nagyvonalú mecénás az 57 millió eurós költséget maga állta. Az emeleten továbbra is az Osztrák Képzőművészek Társaság székel, a földszintet pedig az „Albertina Modern” foglalta el, kortárs kiállításoknak talált itt helyet. Most is látható egy, méghozzá „The Beginning, művészet Ausztriában, 1945 és 1980 között” címmel.

A tárlat a földszinten és az alagsorban 2000 négyzetméter területet foglal el, és az osztrák művészettörténelem jelentős korszakát tárja fel. A bécsi fantasztikus realizmustól a játékos pop-arton át a társadalomkritikus realizmusig kapunk betekintést a múltba, Hundertwassernak, Arnulf Rainernek és Maria Lassnignak önálló tereket biztosítva. A festészet mellett a szobrászat remekei is megjelennek, Joannis Avramidistől Wander Bertonin át egészen Bruno Gironcoliig kapunk róla átfogó képet.

Összesen 100 művész 360 alkotásán keresztül tárul elénk a három évtizedet felölelő korszak, mely több magánszemély, privát gyűjtő és múzeum is támogatott kölcsönbe adott műveivel.

A tárlat 2020. november 8-ig látható.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt