Remek kávé, jó áron, a Balthasarban

A diákok kedvenc helye. Már véget ért ugyan a tanév, mégis alig akad hely benne. Volt már olyan év, hogy bekerült a top 5-be.

Tömve van ismert, klasszikus kávézókkal a belváros, de most kivételesen nem az 1. kerületben járunk. Igaz attól nem messze, még sem esik a turisták által kedvelt és felkeresett útvonalak közelébe.  Metróra kell szállni, vagy egy nagyot sétálni, de akár a Práter felé menet is beugorhatunk ide.

IMG_2190

A kávéhoz értők egyik kedvence, ez a küllemre, első látásra semmi különös, mégis családias, meghitt, intim hangulatot árasztó presszó. Letisztult dizájn, átlátható helyiség, benne minden klasszikus kellék, újság, kávéfőző gép, mégis modern, a mai igényeknek megfelelő, jó hangulatot árasztó hely.

IMG_2191

Ha jobban szemügyre vesszük, akkor a részleteken elidőzhetünk. Egy skandináv, aranyló lámpa lóg a mennyezetről a térbe, szerényen megbújik a kávézó egyik szegletében. Modern újságtartó, fiatalos stílus, egy berlini tervező polca fehérlik a sötét háttérben, festők képei lógnak a falon, olyan, mint egy idevarázsolt otthon. Épp elég, hogy fesztelenül viselkedjünk és kényelmesen elidőzzünk.

IMG_2205

Persze ez önmagában még kevés lenne, nem adna magyarázatot arra, miért ez a legfelkapottabb kávébárok egyike a 2. kerületben. Hogy mitől kedvenc? Két dolog biztos izgalmas benne. Egyrészt finom a kávé, kiváló a minősége, másrészt megfizethető az ára. Egészen jó az ár-érték aránya. A tulaj nem arra apellál, hogy minél többet fizessen a vendég, hanem, hogy elégedetten, jó szájízzel távozzon, és utána visszajárjon.

IMG_2196

A kávébab jó hírű pörköldéből érkezik, no és az eszpresszógépe gépe is egyedi. Igazi Slayer, mondom azoknak, akik a márkákban járatosak. Nemcsak esztétikus, de technikailag is különleges, büszkesége ez a helynek. Úgy tartják, ez a kávéfőző masinák Ferrarija. A Seattle-ben kézzel készült gép ritkaságnak számít Európában, de világszerte sincs sok belőle. A felhasznált anyagok minősége, a készítés kézművessége, a tetszetős külleme mellett abban rejlik különlegessége, hogy akár 9 bar nyomással is átpréseli a forró vizet a kávéőrleményen és a nyomást a barista tetszőlegesen változtathatja.

IMG_2192

Azt külön élvezem, hogy ellentétben egy-két belvárosi hellyel, ahol az utóbbi években heves vitát és felzúdulást váltott ki, hogy a kávéhoz járó pohár vízért pénzt számoltak fel, itt önkiszolgálós alapon vizet bárki kedvére ihat.

IMG_2194

Ha szereted a kávét és élvezettel próbálsz ki új helyeket, ahol nem a megszokott, bécsi kávéházi kultúra köszön vissza, bár annak sok elemével gazdagítva, hanem jóval modernebb, akkor érdemes ezt a helyet felkeresned. És nemcsak a kávéja remek, de az ember akár egy finom reggelit is ehet, ahogy a süteményeket elnézem. Egy kávé a Balthasarban, hozzá egy friss croissant vagy egy briós, egész remek egy bécsi nap kezdetéhez.

IMG_2203

Amikor ott jártam, nagy volt a meleg, a jeges kávé jólesett.

IMG_2209

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt