Schloss Schallaburg – Ausztria egyik, ha nem a legszebb kastélyudvara és a kutyafejű lány legendája

Ausztria páratlanul bámulatos kastélya, melyet nemcsak a kutyafejű lány legendája tesz különlegessé, de egyedülállóan csodás terrakotta figurákkal gazdagon díszített udvara. Európában még csak mutatóban sem találunk hasonlót.

Lenyűgöző még így is, hogy a kastély harangjait renoválják, és több helyütt lepellel borították. Ez zavarja valamelyest a látványt, de így is káprázatos kép fogad: megszámlálhatatlan terrakotta figura uralja a trapéz alakú árkádos udvart. Nincs két egyforma díszítőelem, sem arc, sem történet. Beszédes jelenetek, legendák, mesék, példabeszédek – az öreg, a fiatal és a szamár tanmeséje –, varázslatos lények, istenek jelennek meg.

Köztük az a bizonyos kutyafejű lány, kinek meséje örökül maradt ránk. Történt réges-rég, akkortájt, amikor a vár alapkövét letették, hogy összeveszett egy, a közelben élő testvérpár. A legenda szerint olyanok voltak, mint tűz és víz, ki nem állhatták egymást, mígnem a fiatalabbik arra a döntésre jutott, hogy felépít magának egy önálló otthont. A gyűlölet azonban ezzel nem hagyott alább, folytatta a veszekedést a testvérpár, mígnem egyik alkalommal az idősebb testvér egy szablyával leszúrta a fiatalabbat. A báty nem talált megnyugvást, hiába szánta-bánta tettét, űzte az önvád. A büntetésre rászolgált: várandós neje egy kutyafejű lánynak adott életet, akitől féltek az emberek, aki párra sem talált, így ki is halt a család. Azt mondják, szelleme még ma is visszajár.

Schallanburg vára Melktől alig pár perce, mindössze 5 kilométerre fekszik. A családosok különösen kedvelik, hisz játszóparkja messzi földön híres: a 30 méter hosszú sárkány megmászása vonzza a gyerkőcöket, tódulnak is miatta ide a népek.

Mellette található a kastélypark, a reneszánsz kert sok finomságot rejt: almafák roskadoznak a termés alatt, a ribizlibokrokon a bogyók már túlértek, szedtem is pár szemet belőle, mert itt ezt is lehet, ami megmarad, azt megeszik a madarak. Hogy nem szedik le a termést, tudatos döntés. A családokra marad, akik szívesen járnak ide piknikkosarakkal, hogy újra életet leheljenek a kertbe, mely egykoron pezsgő társasági élet színtere lehetett.

Hátul megmaradt a bálterem, ahol urak és dámák táncot lejtettek. Sportolásra is alkalmas volt a kert, a teniszpálya körül fatribün állhatott, ahonnan a nézősereg szurkolt. Innen pompás kilátás nyílik a várra, ahol íj feszül van a falon egy lyuk. Onnan próbálkozzunk.

 

A kastély az itáliai reneszánsz és a középkori várrom keveréke. Ez utóbbi alapkövét egyébként a 12. században tették le, majd folyamatosan hozzáépítettek, először egy, majd egyre több emeletet. A középkori vár romokban maradt fenn. A legrégibb traktusba érdemes felmászni, és a tájat lefotózni. Apropó, a védett állatokra, a faliméhekre is vessünk egy pillantást, a falakat jelenleg ők lakják.

Aztán ahogy teltek az évek, minden korban hozzátettek az épülethez, valamennyi tulajdonosa toldott rajta egyet. A reneszánsz rész vitathatatlanul a legszebb. Formáját a 16-17. században nyerte el. A kastély legimpozánsabb része kétségtelenül a kétszintes reneszánsz árkádsor. A díszek különleges technikával máz nélküli égetett agyagból készültek, méghozzá 1573-ban Bernecker tervei alapján. Az udvar a Terrakottahof nevet innen kapta.

A kastély eredeti berendezése 1945-ben odalett; amikor szovjet csapatok dúlták fel a környéket, nem kímélték Schallaburgot sem. A benti termek évente változó, izgalmas időszaki kiállításoknak adnak helyet, mindig valamilyen tematikai rendbe szedve. Idén a világ felfedezése, a világkörüli utazás a téma. Időszerű topik, ha már egyszer a pandémia miatt nem utazhatunk, a világot hozták ide, és elevenítették meg a kastélyban világutazók, felfedezők, tudósok szemszögén át. A kiállítás címe: Vágyakozás a távolba – Indulás az új világba. Végezetül pedig egy bölcselet, amivel tárlatvezető elenged: ne otthonról utazz idegenbe, hanem az ismeretlent változtasd meg, hogy otthon érezd magad benne.

Útvonal: Melktől 5 km délre, Anzendorf mellett, Schloss Schallaburg

Részletek: http://www.schallaburg.at

Fotó: ©becsifekete.hu

Ha tetszett a poszt, csatlakozz ITT a Facebook csoportunkhoz!