Szemtől szemben Klimttel, kuriózum Klimt-fanoknak Bécsben

Hogy Munkácsy Mihály irányította Klimtet, kevesek előtt ismert. Akkoriban épphogy betöltötte a 27-et és még nem volt neves. Most pedig ezrek tolonganak a bécsi Szépművészeti Múzeum lépcsőházában összeeszkábált hídon, hogy alkotását közelről vegyék szemügyre.

Azóta persze nagyot fordult a világ, Klimt már régóta piedesztálon áll. Ő lett az osztrákok védjegye, ha azt mondom Gustav Klimt, mindenkinek Ausztria ugrik be. A Klimt-őrület áthatja egész Bécset. Klimt bevásárlókocsin, esernyőn, hűtőmágnesen, képeslapokon, csészén és szalvétán, szinte minden utcasarkon. És nemcsak most, hogy halálának 100. évfordulója van, de e nélkül is folyamatosan.

„Aki szeretne megismerni, nézze meg figyelmesen a képeimet.“- hangoztatta, míg élt, és ezt követi most Bécs, kiállítások sorozatával tiszteleg a művész nagysága, halhatatlansága előtt. ,,Az igazság tűz, és igazat szólni annyi, mint világítani és égni.”- mondogatta ezt is Klimt, aki ma is tüzel és ég, lángja messzire elér, hisz idecsalogat több százezer művészetkedvelő turistát.

Kicsit felbolydult a rend a Szépművészeti Múzeumban, fémállványok állnak és fogadnak, 12 méter magasban. Nem építkezés kellős közepébe csöppenünk, még ha olyan is első látásra az érzetünk. Sokkal izgalmasabban kalandban lehet részünk, ha a mennyezetre vezető lépcsőt megmászva felérünk. Klimttel állunk szemtől szembe, hidat emeltek a világhírű mester műveihez. Extravagáns, Klimt hírnevéhez és habitusához méltó megoldás.

A csodabogár, bohém, nőfaló festő nemcsak alkotásaival kápráztatta el a bécsi közönséget, de kirívó külsejével, kócos, boglyos hajviseletével, feltűnő öltözködésével, és igen bájos, otthonról hozott tájszólásával, vonzó sármjával, személyiségének kisugárzásával felettébb vonzotta a női nemet.  Rabul ejtette őket, és általuk mecénásokra is szert tett. Nem jár rosszul az, aki pénzét képeibe fektette.

14 gyermeket nemzett, abból 5-öt hivatalosan is elismert, számtalan szerető, modell, milliónyi legenda és történet, és nem utolsó sorban felbecsülhetetlen remekművek, mik jellemzik Klimtet. Dióhájban persze. Unokái, ükunokái még ma is élnek, lakják Ausztriát és Bécset. Nemrégiben egyikük azt nyilatkozta, hogy annak idején ükanyja Klimttől bárcsak ne pénzt kért volna, vagy a tőle kapott képeket megtartotta volna, milyen boldog és gondtalan élete lenne ma. Való igaz, ma felbecsülhetetlen értékre tettek szert a Klimt-művek.  És most itt áll előttünk, szemtől szembe egy korai műve, aranykorszakának előszele.

Klimt szegény családba született, heten voltak testvérek. Ilyen alacsony sorból elképesztő magasságba emelkedett. Tehetségére a rajztanára hívta fel a figyelmet, és alig töltötte be a 14-et, amikor a bécsi Iparművészeti Főiskolára bebocsáttatást nyert. Ifjú korában Hans Makar, a kor ünnepelt művésze volt a kedvence.

Az iskolába testvére, Ernst is követte. Aztán később, ők hárman, Franz Matsch-csal közösen stúdiót nyitottak, miután tanulmányaikon túljutottak. Szép lassan állami, illetve császári megrendeléseket kaptak. Az elsők egyike a bécsi Burgtheater lépcsőházának mennyezete, mellesleg itt látható Klimtről az egyetlen önarckép, az egyedüli, ahol látható a művész. Ferenc József kedvét lelte Klimtben, megbízta őt és társait 1890-91-ben, hogy a bécsi Szépművészeti Múzeum (Kunsthistorisches Museum) lépcsőházát megfessék. Hálája jeléül Klimtet Arany Érdemrenddel is kitüntette.

A munkálatokat Munkácsy Mihály vezette. A mennyezetet ő alkotta, a fiatalokra a körbefutó részek díszítését bízta. Hárman voltak, mindegyikük kapott egy-egy oldalt, a negyediken pedig osztoztak. Klimté lett az északi, ezt látja mindenki, aki a lépcsőn lefelé baktat, és amit most közelről is bárki megcsodálhat.

(A földszinten pedig a híres-neves Nuda Veritas, a Meztelen igazság fogad.)

A híd 2018. szeptember 2-ig áll.

 

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt

Ha kedvet kaptál egy bécsi hétvégéhez, szállodát ide kattintva magyarul foglalhatsz:

Save on your hotel - www.hotelscombined.com