Szociális bérlakások Bécsben

Bécsben közel félmillió ember él szociális bérlakásban. A város által támogatott, a piaci érték alatt lényegesen olcsóbb lakásokhoz nem könnyű hozzájutni, olykor éveket is kell rá várakozni. A város tulajdonában jelenleg 220 ezer bérlakás van. 11 év szünet után az építkezés újabb lendületet vesz, 2020-ig évente 700-800 bérlakás építését vették tervbe. 

Az első 120 lakás helyét már ki is jelölték, a 10. kerületben, októberben teszik le az alapkövet. Bécs egyébként a 220 ezer lakás mellett, melyet a város szociális bérlakásként üzemeltet, további 200 ezer bérleményét támogatja. Ez utóbbiban 470 ezer bécsi él és élvezi a város segítségét. (A képen látható felirat többnyire valamennyi szociális bérház épületén rajta van: Bécs városa által, építési adóból épített.)

img_8935.jpg

Arra felelni, miként lehet elérni, hogy ne legyen egy élet munkájának célja a megfelelő otthon kialakítása, nem egyszerű dolog. Lakni valahol minden ember joga. Egy kormány sem nézheti tétlenül, hogy ne legyen fedél polgárai feje felett. A probléma az 1900-as években közel 300 ezer bécsit érintett, a megoldást a szükség kényszerítette ki. Így született az ötlet, hogy építsenek szociális bérlakásokat, melyeket a város kedvezményesen bérbe ad, hogy ne nyomassza lakóit a lakhatás terhe és ne legyenek az emberek méltatlan körülmények közé kényszerítve. (A képen látható 1924-25-ben épült, a metró innen a Stephansdomig 8 perc alatt röpít be.)

img_8934.jpg

A kezdetekhez egészen 1920-ig kell visszamenni. Ekkor hirdette meg a „vörös Bécs” önkormányzata, hogy 5 év alatt 25 ezer lakást megépít és bérbe ad. Az elsőt a Margaretengürtelen húzták fel. (Metzleinstaler Hof, az első, 252 lakásos)

metzleinstaler_hof_panoramaaz_elso.jpg

Ebből az érából szármatik a világ leghosszabb, egybefüggő háza, legalábbis ezt írja a wikipédia. A ház átadásakor az akkori polgármester elhíresült szavait: Ha  már mi nem leszünk, ezek a falak akkor is rólunk beszélnek majd, azóta is gyakran idézik. A több mint 1 km hosszú ház, a Karl-Marx-Hof, amely a Heiligenstädter Straßét ma is díszíti, ezt a dicsőséges időszakot hirdeti. És máig a leghosszabb lakóház címet viseli.  

karl-marx-hof_2009jo.jpg

A lendületnek a II. világháború vetett véget, ám épp csak levegőt vettek és folytatták is a sikeres és népszerű projektet. A ’60-as években új területeket jelöltek ki, gőzerővel nekiveselkedtek, további szociális lakásokat építettek. Ekkor épült a máig legnagyobb, a 21. kerületben. Ide összesen 5533 lakos van bejelentve.

direktvergabe-1-grosse-zimmer-gemeindewohnung-in-wien-21-grossfeldsiedlung.jpg

Ne higgyük, hogy csak kevésbé frekventált kerületek jöttek szóba, amikor a szociális bérlakások építési területeit kijelölték. Minden kerületbe jutott ilyen. Ez alól sem a belváros, sem Bécs Rózsadombja nem volt kivétel. Városszerte találunk olcsón bérelhető, önkormányzati lakásokat. (13. kerület, Hietzing, a második kép az I. kerületben készült)

kongresssiedlung_03.jpg

img_7296.jpg

A város jelenleg közel 15 millió m2 összterületű lakást ad bérbe. Szociális bérlakás Bécsben 2004-ben épült utoljára. Akkor adták át az utolsó nagyobb bérházat a 23. kerületben. Itt a város pontosan 74-et épített.

franz-weber-hof_st_22_01dobling700.jpg

Az elmúlt 10-11 évben ismét megnőtt a kereslet. Ez idő alatt a meglévők szanálásával, felújításával, finanszírozási kérdésekkel és újabb projektek tervezésével foglalkoztak. Mindemellett kidolgoztak egy lakástámogatási programot, mely hasonló a szociálishoz. A különbség mégis behatárolta sok ember lakáshoz jutását, hisz csak olyanok léphettek be a rendszerbe, akik kezdőtőkével rendelkeztek és beugrót fizettek. (A képen szociális bérlakás a II. kerületben, Dunára néző, csodás panorámával)

img_8927.jpg

A bérleti díj nem terheli meg a családi költségvetést, minden hónapba belefér. Tokkal, vonóval (közös költséggel és adóval) átlag, bruttó 6,28 euró négyzetméterenként az ára. (Hogy legyen viszonyítási alapunk, az éves átlagkereset Ausztriában 2013-ban 19 ezer euró, nettóban.) A kiutalásnál, melyre olykor éveket kell várni, különböző szempontokat mérlegelnek, köztük egyik legfontosabb a per főre jutó kereset, a minimum kétéves, állandó lakhely igazolása, de latba esik a beköltözők száma (egy ember maximum egy szobát igényelhet) és az addigi lakáskörülmények is. A bérlakások átlagos mérete ma már 40-70 négyzetméter. 

wien_rennbahnweg_hofjo.jpg

Önkormányzati lakást bérelni a legkedvezőbb megoldás Bécsben, különös annak fényében, hogy az utóbbi években jelentősen emelkedtek a piaci alapú bérlemények árai. Nem véletlen, hogy sorban állnak, akik lakásuk bérleti díjából faragni szeretnének és erre jogosultak. Különösen vonzó, ha azt vesszük számba, hogy a bérlakások környékén rendszerint fejlett az infrastruktúra: parkok, óvodák, iskolák és vásárlási lehetőségek is adottak, hogy a polgárok valóban otthon érezzék magukat.  

img_8932.jpg

Bécsben 420 ezer lakás, közel egymillió lakójával részesül valamilyen formában albérleti támogatásban. 

Fotó: saját, wikipédia

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt