Tavaszt köszöntő tárlat az Albertinában

Hol kisüt a nap, hol beborul, és árnyat vet a felhő Bécsre. Rossz a kedved? Lehangol a szürkés idő? Lenne kedved barangolni valahol a melegben? Íme, három tárlat az Albertinában, kedvcsinálónak.

A Liechtenstein hercegség a világ egyik legkisebb állama. Bár tenyérnyi maga a birodalom, gazdasága mégis minden képzeletet felülmúl. Az osztrák és a svájci Alpok lábainál húzódó parányi állam fennállásának 300 éves évfordulóját ünnepli, aminek apropóján most kincseinek egy részét az Albertinában közszemlére teszi.

A Liechtensteini Hercegséget jelenleg vezető II. János Ádám, a világ egyik legősibb nemesi családjának feje, a világ 500 leggazdagabb emberinek egyike, és mint ilyen, az európai királyi uralkodók között is a legvagyonosabb. Kincseinek egy részét bécsi palotáiban őrzik, ám a belépés oda korlátozott és a belépőjegy ára is meglehetősen borsos.

A 2. világháború alatt sok viszontagságot megélt jelentős magángyűjtemény mintegy 45 ezer tárgyból tevődik össze, melynek 1700 festmény is része. Ebből a páratlan kollekcióból kapunk most ízelítőt az Albertinában. Olyan művekkel fűszerezve, mint a szállítási tilalom alá eső Vénusz a tükör előtt, Rubens mester remeke.

A Rubenstől Makartig (Rubens bis Makart) tárlat nemcsak festményeivel ejt ámulatba, de számtalan szoborral is elkápráztat.

Ezzel persze még nincs vége, egy másik traktusba ugyanis a Rudolf von Alt és kora című kiállítás is megtekinthető, mely 90 akvarellt mutat be ugyancsak a liechtensteini hercegi ház hírnevét öregbítve.

A kiállítás 2019. június 10-ig látható.

Az Albertina az osztrák fotográfusnak, Manfred Willmann-nak (*1952) állít emléket, egy átfogó, önálló kiállítás keretében. Kitekintés más környezetre, személyes bemutatkozás, kitárulkozás, melynek témája Dél-Tirol, Grác és a nagy kedvenc, Ausztria zöld szíve, Stájerország.

Willmann a részletekre fókuszál, szakít a klisékkel, az idilli vidéki léttel. A színekhez művészi érzékkel nyúl, miközben ő a képeibe simul. A múzeum a fotós 6 sorozatát mutatja be, bízva a sikerben.

Időpont: 2019.május 26-ig

Fotó:saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt