Bécsi templom-túra húsvétra

Egy szelet történelem, művészet, vallás, építészeti stílusok sokasága. Mindezekből ízelítőt kapunk, ha végiglátogatunk egy pár templomot. Az összeállítás szubjektív, de senki sem fog csalatkozni benne, mert Bécsben nehéz mellényúlni, ha templomokat akarunk bemutatni. 

A szakrális építészet legcsodásabb remekműve mindenki előtt ismert, még azok is tudják, merre keressék, akik először járnak Bécsben. Mennyet ostromló tornya messziről hívogat, tágra nyílt kapuja várja a látogatókat.

img_1655.jpg

A Szent István székesegyházat a bécsiek röviden Stefflnek becézik. A császárváros legismertebb és legtöbbek által látogatott építménye. A dóm története, mely a 12. századig nyúlik vissza, bővelkedik magyar vonatkozásokban. A Szent István ereklye mellett a főbejárattól jobbra díszeleg a könnyező, máriapócsi oltárkép, mely Szűz Máriát és a kis Jézust ábrázolja, és a székesegyház építőanyagát, ha csak részben is, de Magyarországról hozták.

img_5780.jpg

A bécsi barokk egyik remeke a Peterskirche, a Szent Péter templom. Elődje állítólag már a 800-as években itt állt, ám egy tűzvész a földdel tette egyenlővé. Mai kinézetét 1722-ben nyerte el. Nemcsak kívülről impozáns, de belülről is csodás.

img_7183.jpg

Azt mondják, ez a második legrégebbi egyházi épület Bécsben. A templomban koncerteket rendszeresen adnak, melyek kiváló akusztikájának köszönhetően tömegeket vonzanak. Ráadásul kerülni sem kell nagyot érte, ott fekszik a város szívében, a Grabentől pár méterre.   

img_1945.jpg

A Karlskirche, a Károly templom Európa viszonylatban is a barokk kiemelkedő műremeke. Nevét a Habsburg császárok patrónusa, Szent Borromäus Károly után kapta. Hatalmas kupoláját messziről kiszúrja a szem. Az érdem a kor sztárépítészéé, Johann Bernhard Fischer von Erlaché.

img_4875.jpg

Belülről lift visz fel a magasba, onnan pedig egy meglehetősen ingatag, állványokkal megerősített lépcső vezet a kupola legfelső, ember által elérhető részébe. Innen látjuk alulról, felülről és még fentebbről a freskókkal díszített mennyezetet és az egész, óriási teret.

img_5769.jpg

img_5762.jpg

Ha a körbefutó, rácsos ablakokon kinézünk, ez a panoráma tárul elébünk. Bemenetel a templomba és a koncertekre fizetős, de a mise előtt fél órával grátisz szétnézhetünk.  

img_5673_4.jpg

img_5675.jpg

A Renwegen található a Gardekirche. A 18. század közepén épült, barokk, rokokó stílusban. Eredetileg a kerületben található császári spital templomaként funkcionált, de amikor II. József a kórházat más helyre helyezte, és a megüresedett épületbe a lengyel testőrséget telepítette, a templom átkerült az ő kezelésükbe. 1897-től az istentisztelet lengyel nyelven folyik, és azóta lengyel templomnak nevezik.

img_8834.jpg

A bejárat mellett jobbra áll II.János Pál pápa szobra. Alig akad olyan nap, hogy ne lenne virággal borítva. Az emlékművet 2001-ben adták át, annak apropóján, hogy a pápa Ausztriába háromszor tett látogatást.

img_8830.jpg

Erre ritkán téved turista, de ha igen, akkor is aligha tudja, hogy a Szent Rupert templom (Ruprechtskirche) Bécs legrégebbi temploma. Nem messze a Schwedenplatztól, egy magaslaton, a zsidó negyedben, egy kicsit eldugva található a román stílusú, vadszőlővel befuttatott épület. Úgy mondják, 740 körül épülhetett, mégpedig épp ott, ahol valaha egy római őrtorony magaslott.

img_0045.jpg

A Szent Rupert nevet egyébként az egykori Rupertusról, Salzburg érsekéről kapta, akit a sóbányászok és a sószállító hajósok védőszentjüknek tekintettek. Fő látványossága a 13. századból származó festett üvegablakok, a harangok, melyek 1280-ból valók, valamint a Madonna, akihez járvány és a török megszállás idején a bécsiek zarándokoltak. Egyébként a 12. századig ez volt a város főtemploma.

img_9969.jpg

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt

Ha kedvet kaptál egy bécsi hétvégéhez, szállodát ide kattintva magyarul foglalhatsz:

Save on your hotel - www.hotelscombined.com