Tengerparti „fíling” Bécsben – az Öreg-Dunánál

A nagy kánikulában ki ne vágyna egy hűsítő lubickolásra. Homokos partra, tiszta vízre, hogy felhevült testét lehűtse. Az Öreg-Duna pont ezt kínálja.  

Kevés világvárosnak van olyan adottsága, mint amilyen Bécsnek, hogy szinte a város szívében nyaralhatnak a helyiek. A Stephansdomtól metró repít ki ide, a pálmafák tövébe. Alte Donau (Öreg-Duna) a megálló neve.img_2187.jpg

img_2226.jpg

Ami itt a kiérkezőkre vár, egy egészen más világ. Olyan, mint egy üdülőtelep, ahol nap mint nap nyaralnak az emberek. Fürdőnadrágban flangálva, fagylaltot nyalogatnak. A sétányon napernyővel, strandlabdával felszerelkezve korzóznak. A fürdőzők lubickolása kihallatszik az utcára. Biciklisek csilingelése, összekoccanó sörösüvegek jellegzetes zaja vegyül a hangzavarba.

img_2109.jpg

Strandok egymás mellett, homokos fövenyek, nádasba vágott lemenetek, fából ácsolt stégek, hűsítő, árnyékot adó fák a parton. Mi kell ennél több, amikor az ember kikapcsolódásra vágyik? Csakis ilyen környezet. Az Öreg-Duna vize vonzóan hívogat.

img_2089.jpg

img_2113.jpg

Lágy hullámain vitorlások ringanak, szelnek maguknak utat. Szörfösök, kajakosok hasítanak a vízen, elektromos csónakokkal versengve. A vízi sportok szerelmesi türelmesen várnak sorukra, hogy hajóhoz jussanak. Izgulni nem izgulnak, hisz az 500 vízi járműből jut minden jelentkezőnek.

img_2183.jpg

img_2061.jpg

Az Öreg-Duna Bécs gyöngyszeme. Vizének minősége, természetes szépsége, homokos fövenye több kilométer hosszan kelleti magát. A térkép mutatja a pontos helyeket, ahol fürdeni lehet. A felső szakaszon strandok sorakoznak, melyeket az állam és a város üzemeltet.

img_2119.jpg

img_2110_1.jpg

A teljes infrastruktúrával felszerelt fürdőkbe a belépő árak mérsékeltek. A délutáni belépőért pár euróval kevesebbet kérnek. A bérlet viszont nemcsak ide, de a város által üzemeltetett valamennyi fürdőbe érvényes. Az egy hónapos  4 alkalom után már meg is térül.   

img_2080.jpg

img_2095.jpg

Az alsó szakaszon találjuk a vitorlás iskolákat, csónakkölcsönzőket, no és számtalan éttermet. Vannak köztük egészen egyszerűek, melyeket a természetes környezet szépít meg, és ismertebbek, hagyományokkal rendelkezőek. 

img_2588.jpg

A Dunát Bécsben kétszer is megregulázták, hogy a pusztító árvizeket a várostól távol tartsák. Bár a Duna erejétől már Mária Terézia is óva intett, el is rendelte, tereljék a folyót másik mederbe, de parancsát tett nem követte. Egészen 1870-ig, amikor 5 év leforgása alatt a Duna szabályozása végbement. Így kapott a folyó új medret, és hagyták meg a régi árteret.  

img_2609.jpg

Két kerület (21. és 22.) közel 30 ezer lakosa az Öreg-Duna közvetlen haszonélvezője, hiszen a víztől 1 kilométer távolságon belül élnek, és olyan, mintha állandóan üdülnének. Az 1,6 négyzetkilométeren elterülő 3,7 millió köbméter nagyságú vizet, melynek átlagos mélysége 2,5 méter, persze nemcsak ők, hanem nyaranta közel 1 millióan használják nagy élvezettel. 

img_2476.jpg

img_2503.jpg

Fürdőkultúrájának kialakulásáért a XX. század elején, a Duna forró homokjával gyógyító csodaorvosnak, Florian Berndlnek hálás az utókor. 1907-ben itt alakították ki az első strandot, mely azóta is az egyik legnagyobb. A „Gänsehäufel” valójában egy sziget, mely a Duna-szabályozása idején keletkezett. 3.500 fája vet árnyékot a 330.000 négyzetméteres területen. 1.200 méter hosszú természetes strandja mellett hullám- és sportmedence várja a fürdőzőket. A nudisták is itt kaptak helyet, egy 1000 méter hosszú, homokos, elkerített részen. img_2496.jpg

A paradicsomi hely gazdaságilag is kiemelt terület, a több mint 25 millió eurós éves forgalmával a város vérkeringésének szerves része, kifizetődő beruházás lett. Óvják is, amennyire lehet, ezt a páratlan gyöngyszemet, hogy még sok generációnak okozzon örömet.img_2468.jpg

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt

Ha kedvet kaptál egy bécsi hétvégéhez, szállodát ide kattintva magyarul foglalhatsz:

Save on your hotel - www.hotelscombined.com