Titkos tipp biofanoknak és vegánoknak

Bécsben vannak helyek, amit tényleg csak az itt lakók ismernek, idegen akkor téved arra, ha egy helyi beavatja. Engem is úgy hoztak ide, hogy finomat egyek és megtudjam, milyen a bécsi reformkonyha.

Ez nem az a hely, ahol mirelit termékeket lát, vagy kap az ember. Olyan, mintha szatócsbolt lenne, csak éppen bio és vega termékekkel van tele. Fapolcokon biozöldségek, italok, csokik, szépen sorba rendezve, mindenféle lisztek, kenyér, de még kozmetikai termékek is, persze kizárólag természetes alapanyagokból készültek. A közlekedéssel vigyázzunk, a teletömött polcokról árut le ne rántsunk!

img_5549.jpg

img_5559.jpg

Nagyanyáink főztek így, amikor még nem volt kemikália és a földet semmi nem piszkította, amikor elméleti tudás és hozzáolvasás nélkül ösztönösen tudták, mi a komposztálás. A bio és vegetáriánus konyhájáról ismert étterem bolt is egyben.

img_5570.jpg

img_5554.jpg

Egy hely, ahol nem számít a dizájn, de még az sem, mennyien férnek el benne. A picike, alagsori étkezde zsúfolásig tele, alig akad talpalatnyi hely benne. Nekünk szerencsénk volt, mert amikor beléptünk két hely éppen felszabadult. Különben várhattunk volna a sorunkra. Így viszont nem sokat tötyörésztünk, egyből a választékot böngésztük. A sok frissen készült bio, vega, ayuvédikus ételt, és a 10 féle salátát, ami a menühöz jár.  

img_5530.jpg

img_5525.jpg

img_5532.jpg

Illett volna valamit hagyni a tányéron, de olyan finom volt, hogy mellőztük a protokollt. Aztán jött a ráadás, a fekete erőd torta, természetes alapanyagokból előállítva, no és valamilyen kókuszos csoda. Lement pár falatra. Hm, isteni volt ízre.

img_5562.jpg

Helga Weichselberger, a tulajdonos, szabadkozott némit, hogy nincs rajta smink, nyugtattam, ne bánja, hisz cserébe remek a konyhája, olyan finom volt az ebéd, hogy minden pénzt megért. És az a minden is kevés, a diák menüért 5,50-et kért, a leves és a lasagne 7,90-et ért.

img_5545.jpg

img_5569.jpg

30 éve vezeti az alagsorba szorult helyet, melyet reformháznak neveznek. Egészen pontosan Regenbogen Reformhaus, Szivárvány reformház a neve. Bár nincs névjegykártyája, fejét reklámra se adja, nála remekül működik a szájpropaganda.

img_5575.jpg

Vendégei nem csökkennek, sőt, egyre többen lesznek. A biofanok itt mindent megtalálnak, amit szerethetnek. Mivel közel az egyetem, nemcsak diákok, de professzorok és tanárok kedvence is az étterem. A környékbeliek sem vetik meg, közülük kerülnek ki a törzsvendégek.

img_5541.jpg

Degeszre ettem magam, estére sem jött meg az étvágyam, másra már nem vágytam. Pedig húst nem ettem, bár amikor az egyik salátát kóstoltam, volt olyan érzésem. Ha valakire rájön, hogy egészségeset enne és a sok, gyomra ellen elkövetett bűnözés miatt vezekelne, látogasson el ide, a 9. kerületi Garnisongasse 12-be. 

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt