Több mérföldnyi élvezet

Hidd el, nem viccelek. Ugye nem akarsz a négy fal között tengeni-lengeni egy ilyen idilli, őszi hétvégén? Ha nem, ne törd a fejed, mutatom, merre menj!

Borősz. Így hirdetik Alsó-Ausztriában „Weinherbst”-re keresztelt ünnepet. Ízlelgetem e nevet, mely kecsegtetően cseng. Mert mi van annál élvezetesebb, mint egy kellemes napsütéses hétvégén, amikor aranyló színekben csábít a természet, amikor borkóstolókkal, és hozzá passzoló falatkákkal mulatnak az emberek, miközben a hegy leve előtt tisztelegnek, elhagyva Bécset, kirándulni egyet.

Azt mondják rá, hogy Genussmeile. Amúgy ez egy gasztrofesztivál. És hogy mitől izgalmas és más? Attól, hogy a helyi gazdák a természet lágy ölén, szőlőtőkék tövében finomabbnál finomabb ételt és italt tesznek elébed. Nincs más dolgod, minthogy felkapd a túrabakancsod, és irány a természet, ahol összekötheted az élvezeteket: túrázás közben lukulluszi lakomában lehet részed, miközben végigkóstolhatod a legjobb helyi borászok mustját, borát. A hétvégén 60 gazda vár rád.

Ráadásul most egy szavunk sem lehet, a vénasszonyok nyara kellőképpen kényeztet, melengetően simogatnak a napsugarak, a Bécsi-erdő lankái messziről csábítanak. Ameddig a szem ellát, sorjáznak a szőlőtőkék, zöldellnek a levelek, játszadozva kunkorodnak a kacsok, néhol még a termés aranylóan ragyog, másutt megkönnyebbülve, súlyát eleresztve viháncolnak a hajtások.

Egy-egy rózsaszál a tőkék tövéből kikandikál. Vajon eltévedt, vagy ő is a hegy levére szomjazott meg? Hagyom, hadd döntse maga el, visz az utam tovább, mert nincs messze már innen a következő állomás. Ki gyalogosan bandukol, ki vasparipára pattanva nyomja a kilométereket, van, aki babakocsit tolva halad rendületlen, oly mindegy, az ejtőzés kijár mindenkinek.

A túraútvonal egyébként az első bécsi vízi vezeték mentén húzódik: Mödlingtől, a Thallern borászaton át egészen Gumpoldskirchenig, és még onnan is tovább, Pfaffstätten, Baden és Soos településeit érintve Bad Vöslau a végállomás. Mondják is rá, ez a világ leghosszabb söntése, 10 kilométer élvezetekkel tele. Csatlakozni bárhol lehet, nem kell más, mint kijelölni egy állomást, ahonnan akár traktorral is mehetünk tovább.

Az idei mottó: „Túrázz, kóstolj, csodálkozz!” Ismerkedj meg a helyi sajátosságokkal, a régió ősi fajtáival, kóstold meg a cirfandlit, mely ritkaság számba megy, és nálunk kevésbé ismert, mondják, itt őshonos és az íze is zamatos. Ha máshoz szottyan kedvünk, a rotgipflert is megízlelhetjük. Egyébként itt a kékoportó is honos, és a St. Laurentre is büszkék a borászok.

Az állomásokra S-Bahnnal jutunk el. Magam részéről a Guntramsdorf Thallern Bahnhof megállót javaslom. A Freigut Thallerntól, mely étterem, borászat és szálloda egyben, is indul túra. A borászok egészen napszálltáig várják a vendégeket. Mondanám, három az egyben: túra, finom lakoma és borkóstolás kényezteti az érzékszerveket, ad felüdülést testnek és léleknek.

Ha tetszett, a dátumot jól jegyezd meg, a gasztrokaland minden évben ugyanez: szeptember első két hétvégéje az élvezetek ünnepe. Ez a hétvége most egy ráadás, mert az első alkalommal a természet sok gazdát megtréfált, és elmosta a fesztivált. Jövőre veled ugyanitt! Egészségünkre!

Időpont: szeptember 15-16. Szombaton 11-től, vasárnap 14 órától sötétedésig várnak a gazdák. Részletek itt.

Prospektus is letölthető: itt.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt