Top 5 fagyizó Bécs belvárosában

Nyalnál szívesen fagyit, de nem tudod, hol árulják a legjobbat? Segítek, mutatom az öt legjobbat a belvárosban, melyek a helyiek szavazatai alapján a dobogón állnak, vagy a közelében landoltak.

Bécsben a fagyikészítés múltja egészen a 19. századig vezethető vissza, amikor az első, olasz honból érkező, mesterek betették a lábukat a Duna-menti metropolisba. Azóta töretlen a fagyi népszerűsége és ezzel párhuzamosan egyre nő a helyiek hozzáértése. Szavaznak is minden évben, hol készül a legjobb hideg nyalat Bécsben.  Hogy mi alapján állítanak sorrendet? Legfőképpen a fagyi állaga, íze, az alapanyagok minősége játszik közre, ha pedig mindezek tetejébe a fagyi bio, vegan, netán laktózfrei, nyert ügye van a listán.

IMG_8200

Eis-Greissler

Szinte mindig sor kígyózik előtte, mintha ingyen osztanák a fagyit. Amilyen pici a szalon, olyan nagy a híre. És mindig van valamilyen meglepetése. Egyik különlegessége például a tökmagolajas hideg nyalat. A kedvenc azonban a vanília, gyártják is halomra. De kelendő a keserű csoki, a legkrémesebb pedig a kecskesajtos fagyi. Jegyezzük meg a nevét, mert a Mariahilferen is nyitottak üzletet. Saját biotejüket 35 tehenük tőgyéből nyerik meg.

img_3171

Cím: 1. kerület, Rotenturmstraße 14. (6. kerület, Mariahilfer Straße 33.)

Nyitvatartás: mindennap 11.00-23.00 óra között

Eissalon am Schwedenplatz

Régi motorosok a Schwedenplatz közelébe található olaszok. Az ősök már 1886-ban fagyit készítettek. A mesterséget az utódok viszik tovább, tökélyre fejlesztették a fagyikészítés fortélyát. Jelenleg a 6. generáció vezeti a fagyizót, lassan 50 éve ugyanitt. Ami a választékot és a minőséget illeti, alig akad párja Bécsben. 150 féle hideg nyalatot tartanak nyilván, biotejet használnak, van fagyisütijük, fagyibombájuk, fagyitortájuk, diabétesz variációjuk, szójásuk, tej nélküli nyalatuk, vegánjuk, laktóz- és gluténmentes választékuk, és ha mindez kevés lenne, van ám fagyis appjuk is.

img_2803

Cím: 1. kerület, Franz-Josefs-Kai 17.

Nyitvatartás: március közepétől mindennap 9.30 és 23.30 között

Tuchlauben

Több mint 50 éve érkezett a Perizzolo család Triesztből Bécsbe. Azóta boldogítják a helyieket és az erre járó külföldieket különleges készítményeikkel. A bécsiek szerint itt készítik a világ legjobb fagyiját. Felteszem, ez némi túlzás, de a helyiek sokáig így tartották. Ma már óriási a konkurencia, de a fagyizót még mindig a legjobb helyek között tartják számon, és változatlanul versenyben áll. Itt is árulnak bio fagyasztott joghurot, és dicsérik a Mozart-golyós fagylaltot.

img_3047

Cím: 1. kerület, Tuchlauben 15.

Nyitvatartás: H-Szo: 10.00-23.30, V: 11.00-23.30

Ferrari Natural Gelato Eis Manufaktur

Ferrari? Nos, ez nem kocsi, hanem ezúttal fagyi, és a mércét magasra teszi. A Triesztből származó család kézműves manufaktúraként aposztrofálja szalonját, ahol minden nap frissen készítik, méghozzá bioalapanyagból, a fagyit. Szicíliából érkezik a mandula, a pisztácia, a csokit pedig egyenesen Belgiumból rendelik. 3 liter fagylaltot 45 percen át kevernek, mert így kapják a legjobb ízeket. A tulajdonos a bécsi Bagaméri, ki fagyiját, nemcsak hogy maga méri, de a pulton le is fedi, különben megdermed és kiszárad a fagyi, és a minősége megsínyli. Az olasz család Bécsben találta meg a második otthonát. A csokija állítólag mennyei.

IMG_1720

Cím: Krugerstraße 9.

Nyitvatartás: mindennap 10.00-20.00 óra között

Kurt – Pure Frozen Yogurt

A Kurt féle fagyasztott joghurt hamar felvette a versenyt a fagylalttal, és befurakodott a kedvenc fagyizók közé, holott ez nem más, mint, amit a neve sugall, jól lehűtött, krémesre köpült joghurt, meghintve mindenféle földi jóval. Egyébként amellett, hogy kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a fagyi, csupán 1,3% a zsírtartalma, ugyanúgy lehűti felhevült gyomrunkat, és az íze is vetekszik a legjobb fagyiékkal. A Kurt féle állítólag a mai napig az egyetlen bio-dinamikus fagyasztott joghurt a fővárosban. Hogy ez pontosan mit jelent, nálam okosabb emberek mondják meg. Pohárban adják, mert így adja ki a joghurt és a rajta lévő dresszing, csoki, gyümölcs, olajos magvak, az aromáját.

IMG_1731

Cím: Krugerstraße 12.

Nyitvatartás: H-P: 11.00-20.00, Szo-V: 12.00-20.00

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt