Trendi a rovarevés Bécsben 

Németországban már hódít az új trend, most Bécsbe is elért a rovarevő őrület. Főúr, lesz szíves, rendelek! Sáskát, tücsköt, lisztkukaccal díszített desszertet. Nem is annyira futurisztikus kép, mint hinnénk. Bécsben ez megtörtént.

Csak éppen nem főúr szolgálta az ételt, hanem Christoph Thomann, az Étrend egyesület (Verein Speiseplan) vezetője és társai hívtak vendégeket, pontosabban egy rovar-főzőtanfolyamot hirdettek meg. Főzőshow ínyenceknek, vagy inkább bátraknak, merészeknek, de legalábbis kellő kíváncsisággal rendelkezőknek. Olyanoknak, akik szívesen kóstolnak rovarokat, és ezért anyagi áldozatot is hoznak.

img_7136.jpg

img_7057.jpg

A rovarevés már nemcsak távoli, egzotikus népek furcsa, arcunkra fintort csaló szokása, hanem egyre népszerűbb Európában. Bécsben Christoph Thomann és társai rendszeresen kampányolnak a rovarevés mellett. A gasztronómia új iránya üzleti vállalkozásnak sem rossz, hisz egy-egy kóstolóval egybekötött bemutató 70 eurót nyom. Úgy tűnik, egyelőre csak az elit barátkozik a gasztronómia új vetületével.   

img_6953.jpg

img_6990.jpg

Az entomofágia, a rovarevéstan, merthogy van ilyen, közel 2000, emberi fogyasztásra alkalmas fajtát tart számon. Közülük a szöcske és a sáska különösen nagy becsben van, hisz mindkettő igazi delikátesz. Legalábbis azon a vidéken, ahol a rovarevés a mindennapi élet része. Ázsiában, Afrikában, Latin-Amerikában. Mi, európaiak nehezen győzzük le a viszolygásunkat.

img_7143.jpg

Holott az igazság az, hogy az emberek étrendjében ősidők óta szerepelnek rovarok. Már Mózes könyvében is találunk rá utalást. Mostanság újra egyre többen hangoztatják, hogy a rovar sok más élelmiszert kivált, hisz roppant értékes tápanyagokat tartalmaz. Na és nem mellékesen, a szarvasmarhával szemben, nem szennyezi a környezetet.

img_6998.jpg

A ma esti menü látványra egyáltalán nem bizarr, bár felettébb szokatlan, de ide felkészülten érkezik a kalandvágyó közönség. A rovarok már egyébként sem mozognak, régen megadták magukat. Szárított formában kerülnek a konyhába. Származási országként Németország és Ausztria van bejelölve. Az apróságok igazán drágán adják magukat, kilójukért 300 eurót is megadnak.

img_7063.jpg

img_6978.jpg

Előétel, kókuszleves szöcskével. Hozzávalók: kókusztej, leveszöldség, fehérbor, hagyma, póréhagyma, koriander, curry, gyömbér, lime, só, bors, chili, vaj. Miközben a leves rotyog, a szakács kibontja a szöcskét tartalmazó csomagot és a sercegő vajra veti a sok döglött apróságot.

img_7146.jpg

img_7229.jpg

A főétel tepsiben sült zöldség, tücsökkel. Hozzávalók: sárgarépa, édesburgonya, gyökér, mogyoróhagyma, fokhagyma, rozmaring, kakukkfű, olívaolaj, tengeri só, bors, no és tetejére a tücsök.

img_7238.jpg

img_7242.jpg

A desszert pedig lisztkukaccal díszített, csokoládés süti.

img_7019.jpg

img_6957.jpg

Egyelőre ne keressünk rovarokat Bécsben az étlapokon, és nem kaphatók sáskák, tücskök, kukacok a piacokon sem. De ki tudja, pár év, és bővül velük a választék.

img_7233.jpg

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt