Tudod, melyik a világ legismertebb koncertterme?

A koncertek koncertje évről évre több mint másfél milliárd ember szögez székhez. Az újévi koncert megtekintése milliónyi családban hagyománnyá érett. Mintegy 90 országban egyenes adásban közvetítik Bécset.

Aki még életében nem járt Bécsben, vagy a bécsi Zeneegylet (Musikverein) épületének közelében, a tévéből még az is régi ismerősként köszönti az Aranytermet. Az újévi koncert sok család életében rítussá lett. Január 1-én kókadozva, pizsamában botladozva több száz millióan bóklásznak a nappaliban, a tévé távirányítója után matatva, hogy a világ egyik legismertebb zenekarának, a Bécsi Filharmonikusoknak az interpretálásban Strauss fülbemászó zenéjére köszöntsék és kezdjék az újévet. Immáron több mint 70 éve. Pontban 11.15-kor, mintegy varázsütésre, felcsendül a híres-neves, bécsi újévi koncert első taktusa. (Copyright: ©Terry Linke)

Bécs, Újévi Konzert1.jpgbécsiiroda

Kapcsolják az Aranyteremet, mely a hosszú évek alatt fogalommá lett. Köszönhetően a világon szinte egyedülállóan tökéletes akusztikai paramétereinek, melyet Bruno Walter, a világhírű karmester is megerősített, miszerint „ebben a teremben a hangszereknek is arany a zengése”. Építészeti és akusztikai mestermunka, mely az aranyhangzást utánozza. A Teophil Hansen által tervezett Zeneegylet nagyterme a falak, a kazettás mennyezet, az erkélyen futó mellvéd dús, aranyozott díszítése miatt kapta az Aranyterem nevet, mely a templomra emlékeztető tetejével a zene szentélye lett.

IMG-20171217-WA0012

IMG_2145

Az 1870-ben átadott 48,8 méter hosszú, 19,1 méter széles és 17,8 méter magas terem nimbuszát az is erősíti, hogy szinte lehetetlen a benne tartandó újévi koncertre jegyet szerezni, holott 2000 férőhelyes.  Vannak fix helyek, a köztársasági elnöknek és nejének, a kormány prominens képviselőinek, és a külföldről érkező VIP vendégeknek. Egyszerű halandónak bejutni szinte lehetetlen. Kijelölt napokon, az év első két hónapjában, lehet online jelentkezni a weboldalon, majd türelmesen várni, ki lesz az adott évben Fortuna kegyeltje, kinek kedvez a szerencse, ugyanis azok nyernek jegyet, akiket kisorsolnak.

IMG-20171217-WA0013.jpgleviiiiiiiiiii

Az ez évi koncertet, ha lehet, még az is ünnepélyesebbé teszi, hogy a világhírű Bécsi Filharmonikusok idén voltak 175 évesek.  Alkalom ez a visszaemlékezésre, a koncert történetének felelevenítésére. Ma már kevesen gondolnak vele, hogy az első újévi koncert, melynek dátuma 1939. december 31-re esett, a nemzeti szocialista kultúrpolitika terméke. Igaz, nem volt valódi újévi koncert, hisz december 31-én volt a premier. A II. világháború első évének zord telén felcsendülő zenét az operaház akkori igazgatója, Celemn Krauss dirigálta. És ha már a hangversenyt Bécs Berlin elől elorrozta, kellett valamilyen jellegzetes muzsika, mely az újévi koncertet Béccsel azonosítja. Így jött képbe Strauss közismert zenéje, a háromnegyedes taktusú valcer. Strausst elfogadtatni a klasszikus zenét játszó zenészekkel nem ment könnyen, már csak azért sem, mert fény derült a valcerkirály dédapjának, Michael Straussnak zsidó származására, amit keresztlevél igazol a Stephansdomban. Aztán hogy-hogy nem, Goebbels parancsára a bizonyítéknak nyoma veszett, így Strauss zenéje győzedelmeskedett.

IMG-20171217-WA0009.jpgleviiiiiii

Olyannyira, hogy valamennyi koncert végén a közönség szinte kiköveteli a kedvenceit, így lett a fülbemászó dallamú Radetzky-induló és a Kék Duna keringő – ritka kivételtől eltekintve – a repertoár állandó része. A műsor kiválasztása egyébként a karmester feladata, őt pedig a filharmonikusok tagsága voksolással és szabadon választja. Jellemzően minden évben más dirigenst hívnak, bár ezzel a hagyománnyal már többször szakítottak. Idén is megtörik a rendet, hisz a zenekar tagjai immár ötödször a világhírű olasz karmestert, Riccardo Mutit kérték fel, aki a Chicagói Szimfonikus Zenekar zenei igazgatója is egyben.

IMG-20171104-WA0009 (1)

A balettbetét, mely felvezeti a koncertet és a szünetben kápráztatja el a nézőket, nem más, mint egy profin felépített országimázs, melynek során bemutatják Bécs nevezetességeit, barokk palotáinak belső termeit. Az idei koncerten a Strauss-dinasztia komolyzenei remekei mellett Franz von Suppé osztrák zeneszerző, valamint Alphons Czibulka által papírra vetett dallamok is felcsendülnek.

Fotó: saját, címlap: © Terry Linke

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt