Újranyitnak a múzeumok Bécsben, de csak lassan és megfontoltan

A két húzó attrakció, a Hofburg, a császári lakosztályban található Sisi apartmannal, és a schönbrunni kastély kezdi a sort május 15-én, a többiek még kivárnak, mások pedig kicsit később próbálkoznak.

A legkecsegtetőbb hír ilyen hosszú bezártság után a kultúra szerelmeseinek, hogy a múzeumok, kiállítások újra nyitnak Bécsben. Azért csak óvatosan, a távolságot megtartva élvezzük a képeket, melyek azért így is megkapó élményt jelentenek. Nem egyszerre nyitnak a nagyok, most a fokozatosság elve nagyon fontos, szép lassan, próbálják becsalogatni a látogatókat.

Mielőtt útnak indulunk, jó az új renddel megismerkednünk. Általános szabály: kötelező a szájmaszk viselése, valamint az 1 méter távolságtartás betartása a kiállítótermekben. A múzeumok egy látogatóra 10 m2 helyet biztosítanak, ami annyit tesz, hogy limitált lesz a bemenet, egy 5.000 négyzetméteres múzeum 500 látogatót fogadhat be egyidejűleg.

Az Alsó-Belvedere május 15-től június 1-ig különleges nyitvatartással kedveskedik. Az éppen aktuális tárlata, a Die Avantgarde im Nachtcafe (Avangard az éjjeli kávéházakban) lesz látogatható. A Párizsból, a Le Chat Noirból induló képzeletbeli utazás egészen a nigériai művész klubig, a Mbariig kalauzol, miközben városról városra elevenednek meg az éjjeli mulatóhelyek, kabarék, klubok, bárok, lokálok, melyek mindig is inspirálták a művészvilágot. (© Viola Roehr v. Alvensleben, München. Foto: akg-images)

A Természettudományi Múzeum május 20-ától várja a látogatókat, de a kiállítótermeknek csak egy részét nyitja meg, a felső szintek egyelőre zárva maradnak. Ennek fényében május 31-ig a felnőtt belépőjegyek ára is csökken, az eddigi 12 euró helyett, 7 eurót kérnek, 19 éves kor alatt változatlanul ingyenes a bemenet. (A szerdai meghosszabbított nyitvatartás bizonytalan időre elmarad.) Bővebben ITT lehet tájékozódni.

A többi múzeum más és más időpontokat választott a nézők befogadására, mielőtt útnak indulunk, érdemes a honlapokról tájékozódnunk. Addig ITT egy rövid tájékoztatást olvashatunk.

Fotó: saját/weboldalak

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt