Úri utca Bécsben

Már nem koptatják autók az aszfaltot és a fiákeresek sem fordulhatnak erre, sétálóutca lett a belváros egyik elit utcájának egy része. És ami kurrens, közadakozásból lett a Herrengasse ilyen.

Öngyilkosság, intrikák, harcok, csaták, római légiósok, visszajáró kísértetek, a legnagyobb magyar szülőhelye és megannyi történelmi esemény és személy teszi patinássá a ma is szebbnél szebb, barokk épületekből álló utcácskát, ezt a mindössze 430 métert.

img_6201.jpg

A Herrengassét, mely a Michaelerplatzot köti a Freyunggal össze, ma is gazdagok lakják. A 6 milliós beruházáshoz mindössze félmillióval járult a város hozzá, magára vállalva, hogy a csatornarendszert és a vízvezetéket felújítja, a fennmaradó költséget a tulajdonosok állták. A történelmi múltú palotákkal szegélyezett utca végéről kitiltották a járműveket, ide még a fiákeresek sem hajthatnak be.

img_6123.jpg

A tény, hogy a Habsburgok a palotájukat, a Burgot, ide emelték, megnövelte az utca jelentőségét és értékét. Nem véletlen, hogy jó ideig Főutcának nevezték, hiszen ezen áthajtva érkeztek a vendégek az udvarba. Nyomultak is ide a nemesek, a kiváltságosok, akik megengedhették maguknak, hogy palotákat vegyenek, építkezésbe kezdjenek, hogy a császárhoz és az udvarhoz minél közelebb legyenek. Részben emiatt is lett a neve idővel „úri” utca.  

img_6250.jpg

Két emblematikus és neves épület fogja karéjba. Az egyik a Café Griensteidl, a másik az elegáns, formabontó Loos-ház. Rögtön az elején, az 5. szám alatt álló Wilczek-palota (Wilczekpalais), nekünk, magyaroknak különösen kedves, hisz a legnagyobb magyar, Széchenyi itt született és egy darabig itt is nevelkedett. Ritkán van a kapuja nyitva, első alkalom, hogy bekukucskálok rajta. Valamikor a kis Széchenyi a labdát itt rugdoshatta, ma lakóknak van bérbe adva.

img_6217.jpg

img_6222_1.jpg

Izgalmas a vele szemben álló épület története is. Ez a Herrengasse 16 emeletes, úgynevezett ”magas háza”. Közel 20 évig egy hatalmas gödör éktelenkedett itt, amikor is döntés született, be kell építeni a foghíjas telket. Az 1932 novemberében átadott épület igazi presztízsberuházás lett, itt épült Bécs első, „amerikai stílusú”, és egyben legmagasabb toronyháza fel. A bérlők kényelmét szolgálja a benne található 36 üzlet, köztük kávézó és étterem. Ez utóbbinak különösen a szinglik örülnek, ugyanis a 225 lakás felébe egyedülállók költöztek. A magasból pazar kilátás nyílik az első kerületre.

jjjjjjjjjj.jpg

Egyébként a ház helyén egykor a Liechtenstein család palotája állt, leghíresebb lakójával, Bertha von Liechtensteinnel, aki miután balul sikerült házassága után megözvegyült, fehér ruhát öltött magára, attól kezdve más színű öltözékben senki sem látta. Halálát a palota falain belül lelte, állítólag máig kísért szelleme, a „fehér ház” rendre visszatérő vendége.  

okkkkkkkk_2.jpg

Alsó-Ausztria bécsi, tartományi székhelye a Palais Niederösterreich. A 13. számból nyílik az egyik bejárata, a másik a Minoritenplatzra néz ki. A Landhaus, az országház, egykor Alsó-Ausztria rendi gyűléseit fogadta be, ma a tartományi kormány hivatala működik benne. A kívülről is impozáns épület belül csodákat rejt, gótikus templomot, pazarul díszített termeket, barokk freskókat és még ezernyi szépséget. A palotát 2004-ben újították fel, dísztermében egyébként Schubert, Beethoven és a gyermek Liszt Ferenc is fellépett. Ritkán nyitja meg kapuit a turisták előtt, de bejutni nem reménytelen. A honlapjukon tájékozódhat az ember.

okkkkkk_3.jpg

jooo_3.jpg

A Ferstel palota, az egyedüli az utcában, melyet nem egykori tulajdonosa, hanem tervezője nevén emlegetnek. Nem kell bemutatni, hisz szinte mindenki ismeri. Az egykori Osztrák-Magyar Bank székhelyén található a híres Central kávéház.

img_6147.jpg

img_6132.jpg

A 19. számú házat Batthyány gróf özvegye, a szép Lori lakta, az egyetlen nő, akin megakadt a köztudottan saját neme iránt érdeklődő Savoyai Jenő herceg szeme. Gyakran töltötte itt estéit, whist-kártyajátékkal múlatva az időt, miközben a szép özvegyben gyönyörködött. 200 évvel később egy nagy port kiváltó skandalum miatt híresült el az épület. Akkoriban az egyik szárnyban működő Hotel Klomserban követett el öngyilkosságot a Szabó István filmjéből is ismert Redl ezredes.

img_6103.jpg

A felsorolásból kimaradt a 7-es szám alatt álló palota, a Modenapalais. Az előtte hemzsegő rendőrökből, biztonsági emberekből sejthető, hogy fontos a funkciója, itt székel Ausztria belügyminisztériuma. Mellette pedig 9-es szám, a Mollard-Clary-Palais, a Nemzeti Könyvtár egyik kirendeltségének, valamint az Eszperantó- és a Globe Múzeumnak az otthona.

img_6198.jpg

img_6193.jpg

Hát ennyi dióhéjban a Herrengasse története. Minden adott, hogy egy újabb, patinás sétálóutcával bővüljön a főváros. Talán már csak annyi hiányzik, hogy egy-két nevesebb márka betelepüljön az utcába. Egyelőre elszórtan találni egy-egy üzletet, a jelenlegi kedvenc, ez a régi, retro cukorka bolt lett.

joo_1.jpg 

Fotó:saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt