Valentin-nap Bécsben

Hogy milyen a Valentin-nap Bécsben? Visszafogott. Az előkészületek, legalábbis az, ami a külcsínben mutatkozik meg, egészen szerények. Nem ülte meg a giccs a várost, pedig szeretik az ünnepet az osztrákok. Készülnek viszont a virágárusok, a cukrászok, az éttermek speciális menüvel, meglepetésekkel csalogatják a turbékolni vágyó szerelemeseket.

Sokan tartják a Valentin-napról, hogy kommersz, csupán egy ok a pénzszórásra. Ennek ellenére az ajándékozást és az apró figyelmességeket, február 14-e érzelmi túlfűtöttségét a bécsiek többsége a szerelem szimbólumaként éli meg. Romantikája és meghittsége a nők körében osztatlan sikert arat. A férfiak kevésbé szentimentálisak, de Valentin-napján megadják magukat. Ki tudja, hogy valós érzelmek, elvárás vagy újkori megszokás áll-e a háttérben. Megeshet, hogy az erősebb nemet rossz lelkiismerete sarkallja tettekre.

Hogy minek örül a nő és minek a férfi, az eltérő. A nők többségét egy szál virág is elgyengíti, a közösen eltöltött, gyertyafényes vacsora egyenesen a mennyekbe repíti, parfümnek is sokan örülnek, akad, aki moziba is szívesen megy, és olyan is, aki a szerelem zálogát egy szép ékszerben látja meg. Sokan azt sem bánnák, ha a férfiak legalább február 14-én többet tüsténkednének a háztartásban és serényebbek lennének a konyhában. 

És ha már ilyenkor minden arról szól, hogyan szabaduljunk a pénztárcánkat kitömő bankóktól, nézzük meg, mennyi a szerelem ára. Valentin-napon a fogyasztás látványosan megugrik. Átlagosan 40 euróért mutatják ki érzelmeiket a bécsiek. Legfőképpen csokira, édességre, apró csekélységekre, parfümre és virágra, no és romantikus, gyertyafényes vacsorára költenek.  

 

Ha Valentin-napon mindenki a szerelmet élteti, mit tegyen az, akinek nincs kivel az ünnepet megülni? Amikor a párok egymás nyakába borulnak, a médiumok szirupos és giccses hollywoody filmeket tolnak, mivel vigasztalja magát az egyedülálló, a szingli, ki a társadalom egyre jelentősebb részét képezi? Szeresse önmagát, vagy örüljön annak, hogy az ünnep nem kerül neki pénzbe, hogy nincs senki, akiért magát extra költségekbe beleverje? A fogyasztói társadalom ennél ügyesebbet eszelt ki, anti Valentin-napi programokkal árasztja el a szingliket. Jelölt akad bőven. Közel 400 ezren élnek egyedül Bécsben. (Fotó: ©youtube)

Egyébként tudtad, hogy Alsó-Ausztriában van egy Szent Valentin nevű falu? De ne keverjük össze, az a Valentin nem a szerelmesek védőszentje. Erre külön felhívja a figyelmet a település web-felülete.  

img_2140.jpg

Fotó: ©becsifekete.hu

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt