Vigyázzunk, büntetik a szemetelőket Bécsben

Ha Bécsben, nyilvános helyen szemetet dobunk el, és rajtakapnak, azt a pénztárcánk bánja. Egy eldobott csikk akár tízezrekbe is kerülhet.

Ha valakit egyszer szemetelésen kapnak, és róla ilyen sok pénzt legombolnak, az meggondolja majd kétszer is magát, hogy „malackodjon-e” közterületen, érveltek a honatyák, amikor tetemes összeggel megnövelték az utcán hagyott, eldobott szemétért járó büntetés összegét. 2017 áprilisától 5-től új törvény lépett életbe, ezt hirdeti plakátok tömkelege.

17264530_1248073201907992_5912272442785578203_n

A bécsi köztisztasági vállalat, az MA 48, új plakáttal kampányol, arra hívva fel a figyelmet, hogy óvjuk a közterületek tisztaságát, ne „malackodjunk” nyilvános helyeken, és dobjuk a kukába a szemetet, különben, ha lefülelnek, számoljunk a következményekkel. Mindehhez több reklámfilmet is forgattak.

Szóval vigyázzunk, ha lefülelnek, a helyszíni bírság minimum 50 euró, de akár 90 euró is lehet. Ha pedig feljelentenek, a büntetés akár 2000 euróig is terjedhet. A dohányosokra, a csikket utcán eltaposókra külön fókuszálnak. Éves szinten ugyanis 100 millió cigarettavéget gyűjtenek be a köztisztasági alkalmazottak, miközben városszerte több mint 20 ezer, hamutartóval külön felszerelt, szeméttartó, illetve 1.200 csikkgyűjtő van az utcákon, a parkokban.

IMG_8258

Hogy a sok reklámnak és a kampányoknak van foganatja, mi sem mutatja jobban, mint a legújabb rekord, amivel a város büszkélkedik. Már 100 ezer kutya kakit rejtő zacskót gyűjtenek be a köztisztaságiak naponta. Azon kevesek, akik a jól példával elől járókat nem követik, ugyancsak megemelt büntetésre számíthatnak, ha kedvencük után nem takarítanak. 36 euróról minimum 50 euróra nőtt a stráf összege. Egyébként a városban csaknem 3500 kutyazacskós automatát állítottak üzembe, ahonnan grátisz vehetik ki a nylont a kutyatulajdonosok.

IMG_8349

És hogy ki csípi fülön a szemetelőket? Az úgynevezett WasteWatcherek, a „szemétrendőrök”, akik 9 éve tevékenyek, és már több tízezer esetben intézkedtek. Munkájukat a köztisztasági vállalat és a városi kertészet munkatársai is segítik, szóval ne reménykedjünk, hogy megússzuk, épp elég ellenőr van a városban.

Fotó: saját/honlap/youtube

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt