Világkörüli utazás egy belépőjegy árán

Afrika, Ázsia, Amerika. Mind itt van a tarsolyunkban. Képek, tárgyak formájában. Kedvcsináló a világ kultúráihoz. Vagy egy izgalmas utazáshoz. Lássuk, hogy fest belülről a Világmúzeum.

Körbe járni a világot, meglátogatni mind a 196 országot sokak vágya. Tegyük hozzá, inkább elérhetetlen, mint reális álma. Nemrég nyílt meg Bécsben a világ egyik legjelentősebb néprajzi múzeuma.

IMG_9841

Mérhetetlen mennyiségű tárgy, melyet a több éves átépítést követően a nagyközönség újra lát. Az egykori etnológiai múzeum megújult, átépítették, tárlatait újraszervezték, és új névvel is illették. A frissen festett falak illata hatja át a termeket, fényesen csillognak a felpolírozott, grandiózus márványoszlopok. Lenyűgöző a Neue Burg aulájának látványa.

IMG_0035

Egy hely, ahol képet kapunk a világról, bepillantást nyerünk távoli népek kultúrájába, úgy, hogy Bécset el sem kell, hagyjuk. Elég csupán annyi, hogy a múzeum kapuján besétálunk. Világmúzeum. Milyen nagyzolósan hangzik, pedig ha figyelmesen végignézzük a tárlatot, szinte az egész földkerekséget bejárjuk.

IMG_9918

A több ezer kiállított tárgy, egészen pontosan 2500 négyzetméteren, 14 teremben 3127 darab van jelen, ízelítő csupán, a többi, közel 200 ezer darab, egyelőre ott porosodik a Művészettörténeti Múzeum titkos raktárában. A látogatók jelenleg a kincsek alig 2%-át tekinthetik meg. Ez is épp elég a szemnek.

IMG_9909_1

Hogy honnan ez a világ minden tájáról idehordott kincses bányának is beillő, értékesebbnél értékesebb portéka, mely messzi földön élő népek hagyatéka? A Habsburgok gyűjtötték össze hosszú évtizedes uralkodásuk folyamán. Képek, vázák, antik tárgyak, szobrok, szekrények, fejdíszek, más és más kultúrákból eredőek.

IMG_0021

A legszenvedélyesebb gyűjtők hírében III. Frigyes császár és Ferenc Ferdinánd álltak. Ők különösen sokat utaztak és barangolásaik során szinte megszállottan minden nekik tetsző és értékkel bíró kurrens tárgyat hazahordtak. Ha jól számoltak a szakértők, 14 ezer tárgy megléte nekik köszönhető.

IMG_9957_1

IMG_9999

Az egyik legbecsesebb, melyre éppen II. Rudolf lelt, a Mexikóból idekerült, 16. századbeli Penacho ómexikói tolldísz, mely ilyen formában az egyetlen, mely megmaradt az emberiség történetében.

IMG_9947

Ha pedig a legfelső emeletre is felkapaszkodunk, a lovagi korba csöppenünk. A Császári Fegyvertár (Hofjagdund Rüstkammer) páncélos lovagjai teljes menetdíszben fogadnak, karddal, szablyával, lóval, vagy gyalogosan. Ott jártamkor a gyerekek élvezettel nézték az ember nagyságú vitézeket.

IMG_0040

IMG_0049

Három éven át terveztek, szanáltak, átépítettek, mire a felújítási munkálatoknak vége lett. Közben mindez jó sok pénzt is felemésztett. Több mint 20 millió euróra rúgnak a költségek. A múzeum megtekintése időigényes, audio-guide-dal különösen érdekes.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt