10 hasznos tipp Bécsbe indulóknak 2. rész

Évente több millió turista választja úti célul a világ egyik legélhetőbb városát. Hogy ne érjenek meglepetések és ne érezd magad teljesen idegennek, íme, néhány hasznos tudnivaló, melyek kényelmessé teszik a hétvégédet.

6. Igyál csapvizet!

Nem érdemes Bécsben palackozott vizet venni, kár erre költeni, felesleges pénzkidobás a boltból a szállóba felcipelni. Itt ugyanis a csapból forrásvíz folyik, mely egyenesen az Alpokból érkezik. Nagyon büszkék erre a bécsiek, hisz minősége Európa legjobbjainak egyike. Inkább gondoskodjunk arról, hogy legyen nálunk termosz, vagy kisebb palack, hogy a nyáron városszerte felállított 900 ivókútból legyen mibe vizet töltenünk, szomjunkat oltanunk. Kivételt csak ez a felirat képez: Kein Trinkwasser, ezt jegyezzük meg, mert azt jelenti: a víz nem iható.

img_4186

7. Múzeumok nyitvatartása, belépők ára

Nem egységes, de általában, különösen a nyári időszakban, szinte minden nap nyitva tartanak. Sőt! Sok közülük hét közben egy nap hosszabban is, akár este 8-9-ig is. Ne vegyük készpénznek, hogy hétfő a szünnap! Érdemes a konkrét helyre interneten rákeresni és előre tájékozódni. Azt is jó tudni, hogy 19 év alatt felnőtt kísérettel a belépés a múzeumokba ingyenes, illetve diákoknak kedvezményes. És az sem mellékes, hogy vannak múzeumok, ahová grátisz is bemehetünk, csak kérdés, hogy a látogatást mikorra ütemezzük.

IMG_2521

8. Sose rendelj kávét!

A bécsi kávéházakat úgy írják le a leggyakrabban, mint „a hely, ahol egyszerre fogyasztanak időt és teret, de csak a kávéért fizetnek”. Ha valaki Bécsben egy kicsit is otthonosan szeretné magát érezni, és szívesen beleszagolna abba a különleges atmoszférába, mely az UNESCO listás kávéházi kultúra sajátja, üljön be egy kávéra. Csak egyet ne tegyen, kávét ne rendeljen. Kérjen feketét (Schwarzer), vagy Melange-t, melyhez jár a sűrű tejhab, vagy válogasson kedvére az étlapról, csak azt ne mondja, hogy kávét inna.

IMG_8340

9. Borravaló

Bécsben, és egyáltalán német nyelvterületen a borravalót innivalónak nevezik (Trinkgeld). Bécsben egyébként sokszor azért pikírtek a pincérek, mert a turisták nem ismerik a helyi szokásokat és nem adnak jattot. Az éttermekben ez 10-15%-ot illik adni. (Szállodákban a hordárok munkáját is jutalmazzák, általánosságban 0,5-1 euró jatt javallott.)

img_9880_1

10. Parkolás

Érdemes a kocsit kívül hagyni, de ha mégis azzal érkezünk és a belvárosba bejövünk, figyeljük meg jól, hová parkolunk. Bécsben hétvégén, szombaton és vasárnap, valamint ünnepnapokon a parkolás valamennyi kerületében ingyenes. (A 15. kerületre más szabályok vonatkoznak.) Ha a parkolási rend az általános szabálytól eltér, azt külön jelzik. A bevásárló utcákra külön rendelet vonatkozik, ott is nézzük, a táblák mit mutatnak. Ha azonban ezt a feliratot látjuk: „Halten und Parken verboten”, abban a zónában tilos megállni és parkolni. Részletek: itt.

IMG_9849_2

10 hasznos tipp Bécsbe indulóknak: 1. rész

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt