Legek és rekordok, 5 dolog, ami csak Bécsben van a világon

Rekordok, Guinness-be illő tények, különlegességek és létesítmények, melyekre felettébb büszkék a bécsiek. Jöjjenek a legek.

Jó marketingfogás, ha egy város a legekkel adja el magát. Ebben jók a sógorok, van mit tőlük tanulnunk. Vegyük sorra, milyen unikumok teszik egyedivé Bécset.

A világ legrégebbi állatkertje

Császári környezet, a schönbrunni kastély parkjából kiszakított, 17 hektárnyi terület, melyen több mint 700 faj több ezer egyede fér el és él egymás mellett békésen. A Schönbrunni Állatkertet már többször megválasztották Európa legjobbikának. Mária Terézia férje, a természetért rajongó I. Ferenc 1752-ben alapította, mégpedig úgy, hogy Savoyai Jenő Belvedere-ben tartott állatait megvásárolta. Az öreg kontinens, jobban mondva az egész világ legrégebbi állatkertje, mi több, az UNESCO világörökség része.

A világon egyedülálló gyűjtemény

Megértetni, miként épül fel az emberi test és mit jelent az anatómia, ez volt II. József célja, valamint az, hogy az orvosképzést gyakorlatiasabb alapokra rakja, és legyen az orvosoknak sebészeti akadémiája. Azért rendelt viaszból készült modelleket, lemeztelenített, megnyúzott emberi testeket, belső szerveket, májat, vesét, szívet, hogy az orvostudomány fejlődését elősegítse. A Josephinum, melyet 1785-ben alapított, ma a Bécsi Orvosi Egyetem részét képezi. Itt talált otthonra ez a világon egyedülálló kollekció. A földkerekség legnagyobb anatómiai viaszgyűjteménye közel 1200 modellből áll, melyek nemcsak anatómiai látleletek, de művészi alkotásoknak is beillenek. (Fotó: ©Josephinum/Alexander Ablogin)

A világ legrégebbi, még működő autója

Még neve is van. Marcusnak becézik a múzeumban. Alkotója Siegfried Marcus osztrák mérnök, akit hosszú időn át a benzinmotoros gépkocsi feltalálójának tartottak. Azóta már kiderült, hogy nem ő az. Ami viszont tény, az általa épített benzines négykerekű az elsők között született meg. Ami viszont még nagyobb erény, hogy mára ez lett a világ legrégebbi, még működőképes gépkocsija. Az autóból 3 példány készült, egy valószínűleg az USA-ba, egy másik Hollandiába került, míg a harmadik példány, az, amelyik működik, ma is a bécsi Technikai Múzeum (Technisches Museum) gépparkját gyarapítja. Az osztrákok büszkeségét a 1918-ban helyezték el a kiállítóterembe, és a járművet utoljára 1950-ben indították be. Akkor járt a motor és utaztak is vele. Azóta jobban féltik, mintsem üzembe helyeznék, ezért fogadjuk el, hogy még ma is működik. (Fotó: ©facebook.com/pg/marcuswagen/posts)

A világ legnagyobb úszó trambulinja

Igen, valóban, a világ legnagyobb úszó trambulinja Bécsben van, méghozzá az Új-Duna Copacagrana részén, ami a helyiek kedvenc pihenőhelye. 1995-ben állították fel a folyó partján, és azóta a gyerekek mi másra, mint ugrándozásra használják. Az U1 Duna-sziget megállónál kell leszállni, ha ezt az úszó csodát meg akarjuk csodálni, vagy ha netán ki szeretnénk próbálni. 120 mező egymás mellett, erről rugaszkodhat el az ember. A nyitvatartás és az ár, itt áll.

A világ legrégebbi, ma is megjelenő napilapja

A világ legrégebben alapított napilapját az olvasók még ma is nap, mint nap lapozgatják. A Wiener Zeitung a fővárosiak egyik kedvence orgánuma. 1703-ban indították, „Wiennerisches Diiarium“ néven (1780-tól Wiener Zeitung), mely hozta-vitte a híreket, a bel-és külföldieket, beszámolt a születésekről, az elhalálozásokról, a házasságkötésekről, és tudósított az udvarban történtekről. Igen közkedvelt volt az arisztokraták körében, vagy, hogy mást ne mondjak, Magyarországon ez volt a legelterjedtebb lap az 1700-as években. (Fotó: ©WienerZeitung)

Fotó: saját/©weboldal

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt