Túra a szurdokban, faúsztatás Medlingtalban

Hm, melyik ujjamat harapjam, merre induljak, hogy a világot bejárjam? Ha már idáig eljutottam, inkább maradok Medlingtalban, a faúsztatók élményekkel teli szurdokában.

Lassingról már írtam. Onnan indul a csúcsra az adrenalinbombás túra. De van a környéken más is, lent a völgyben, Göstling an der Ybbs településen egy családbarát szurdok húzódik meg. Mendlingtal egykori faúsztatója valóban kellemes kikapcsolódás és kurrens látványosság. Egy megkapó és korabeli, Közép-Európában egyedüli rönkúsztató, ahol feltárulnak a titkok, betekintést nyerünk a múltba, a fakitermelők embert próbáló munkájába. Itt találjuk Ausztria utolsó, még ma is működő faúsztatóját, a történelem lenyomatát.

Az út maga káprázatos, egy folyamatosan szűkülő völgyből indul és egy mezőn ér véget, ahonnan taxival a starthoz akár vissza is visznek. Mindössze 3 km maga a túra, és ugyanannyi vissza. Ám nem számít a hossza, sokkal izgalmasabb a malom, a zsilip, a duzzasztó, a gát és a csodás táj, ami az út során ránk vár. Az Erlebniswelt Mendlingtal, az élményvilág, számtalan izgalmas meglepetést tartogat, nemcsak a természet mutat bravúros dolgokat, de a mesterséges felépítmények is meglepően hatásosak. Családosoknak, de bármelyik korosztálynak kifejezetten ajánlom.

Egykor nyersvasat, no és fát, valamint szenet szállítottak erre, annak mentén van az út kikövezve. Egy kis patak mutatja a járást, csilingelve csobog, egyből jókedvre hangol. Táblákon ismerkedhetünk meg az erdő fáival, miközben szorgalmasan rójuk a métereket, ha pedig elfáradtunk, padokon pihenhetünk meg, és a forrás hűs vizében a lábunk is pancsolhat egyet. Az útra az első állomás készít fel, ahol filmeket vetítenek, a faúsztatást mutatják be. Interaktív kiállításokat rendeztek be, hogy a gyerekek érdeklődését felkeltsék és az erdőből a folyón át a völgybe, egészen a fűrészüzembe érkező fa útjával, az úsztatás fázisaival megismertessék. És természetesen a téren játszani is lehet, játszótérrel kedveskednek a kisebbeknek.

Ha kiörömködtük magunkat, jöhet a túra, mely egy látványos vízesés mellett indul útjára. Ha működés közben szeretnénk látni az úszó farönköket, érdemes a hónap első vasárnapjára, vagy harmadik szombatjára ütemezni érkezésünket. Ha ez nem sikerül se csüggedjünk, mert így is megkapó látványban lesz részünk.

A környéken a fa volt a legfontosabb nyersanyag, mely megélhetést adott az itteni lakosoknak, abból tartották el magukat. Hogy a patak sebes folyású vizén miként jusson az erdő mélyéből a farönk a völgybe, azt a helyiek igen leleményesen oldották meg. A tanösvény e metódussal ismertet meg, a faúsztatás technikáját mutatja be. Régmúlt idők emlékei a szemünk előtt kelnek életre: Mendling több százéves hagyományokkal bíró faúsztatása és fakitermelése.

A Mendling patakot követjük 3 km hosszan, és esünk egyik ámulatból a másikba. Hol ember alkotta kacskaringós, fával burkolt úton, hol egyenesre rakott fapallókon, máskor meg tündérszép kis hidakon haladunk. Helyenként kész izgalom a járás a szűk, erődítményre emlékeztető fatákolmányokon.  Itt-ott összeszűkül a szurdok, két szikla közé ékelődve, keskeny pallón lépegetek előre, hatalmas kőtömböket érint a kezem, a hegy energiáját magamba engedem.

Másutt összeszűkül a fejem felett a szikla, hatalmasra torzulva. Eltörpülök mellette, most érzem csak igazán, az ember milyen aprócska. A fejem felett tornyosuló sziklák árnyékot vetnek rám. Alattam patak csörgedez, aztán egy éles kanyart maga mögött hagyva futásnak ered. Mintha erejét fitogtatná, pajkos és kihívó egyben.

A folyón gátat is építettek, hogy szabályozzák a vízmennyiséget, hogy a rönkök úsztatásához a fehér aranynak elég sodrása legyen. Aztán a folyamot tóvá szélesedik, az 5 méter mély víz leírhatatlan színben pompázik. Csupa kékség a táj, az ember ilyen árnyalatot még Picasso, vagy Monet képein sem talál, a természet felülmúlja a képzeletet és túlszárnyalja a világhírű mestereket. Ez a vakító kék a szabadság mámorító érzését vetíti elénk.

A völgyben, mellettem a mederben patak csobog az egyik oldalamon, a másikon pedig egy elmés szerkezet. Fából vályút emeltek, abba terelték a vizet, hogy a fa csússzon, haladjon egyenletesen, hogy úti céljához, a fűrészmalomhoz zökkenőmentes odaérjen.

Fajárdák, óriási sziklák, szöggel rögzített fahidak, zúgó, robogó folyam a káprázatos látvány leírhatatlan. A természet örömest ölelt a keblére. Nem hiába mondják, hogy ez Alsó-Ausztria top 10 túrájának az egyike. A Mendling völgy, a faúsztató tanösvény lehengerlő élmény.

Utazás: Medlingtalnak több bejárata van, egyike ezeknek: Göstling an der Ybbs, ide autóval Bécstől mintegy 2 óra (170km) alatt ideérünk.

A belépés Niederösterresich kártyával ingyenes, egyébként a felnőtt jegy 9 euró, a gyerek, 15 éves korig 3,5 euró, az ifjúsági pedig 6 euróba kerül.

Tipp: amennyiben a Wilde Wunder Card jelzéssel ellátott szállásadónál éjszakázunk, úgy a legtöbb nevezetesség ingyen látogathatjuk, így többi között Mendlingtalt is, és a szezonális turisztikai kártyával a nyári felvonók többsége úgyszintén grátisz használható.

Tipp: A környéken számos kerékpárút, mint pl. az Ybbstalradweg, és kellemes túraútvonalak is találhatóak. Itt van a közelben a kilátó a Hochkaron, de nincs messze Annaberg sem, és ne feledkezzünk meg a remek családi programról, a Gemeindealpén található hegyi roller pályáról. Ha nagy a meleg, a Lunzer See vagy az Erlaufsee friss vizében hűsölhetünk egyet. És akkor még az Ötscher Natúr Parkban található Ötscher szurdokról nem is beszéltem, de erről majd bővebben ősszel.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt