Jeges szerelem – hol fagyizzunk Bécsben – 2. rész

Jéghideg érzelmek öntik el nyaranta a bécsieket, amikor arról szavaznak, melyik fagyizónak voksolnak bizalmat.

A Falstaff gasztromagazin minden évben megszondáztatja a nagyérdeműt, hogy a begyűjtött vélemények alapján rangsorolja a császárváros fagylaltkészítőit. A felmérés idén sem maradt el. Ezúttal 53 ezer bécsit kérdeztek meg: hová, melyik fagyizóba jár legszívesebben nyalakodni. Jól ismert fagylaltozók vezetik évek óta a rangsort, olykor ugyan felcserélődik a sorrend, de kevés új lép a top tízbe. A kedvencek persze terjeszkednek, a híveket újabb és újabb filiálékkal örvendeztetik meg. Kreativitásban sincs hiány, sok helyen szerepel tökmag, mogyoróvaj és sós csoki is a választékok listáján.

Veganista

Már ahogy a neve is mutatja, csak és kizárólag növényi eredetű fagylaltot árulnak. Sokak szerint ebben a műfajban ők a legjobbak. A koncepció nagyon egyszerű, cool, trendi és szerethető. A választék egyenesen pazar, több mint 100 félét készítenek váltakozó sorrendben. Itt természetesen minden, még a pohár, és a kanál is lebomló. Két nővér vezeti, mindketten vegán étrenden élnek, immár több mint 20 éve. Úttörő munkát végeztek Bécsben. Annyira sikeresek és befutottak, hogy Bécsben már 5 boltot nyitottak. Idén a szavazatok 11,93%-ával a 6. helyen landoltak.

Eissalon am Schwedenplatz

Régi motorosok a Schwedenplatzon található olaszok. Az ősök már 1886-ban fagyit készítettek. A mesterséget az utódok viszik tovább, tökélyre fejlesztették a fagyikészítés fortélyát. Jelenleg a 6. generáció vezeti a boltot, mely 50 év alatt alig változott. Ami a választékot és a minőséget illeti, alig akad párja Bécsben. 150 féle hideg nyalatot tartanak nyilván, biotejet használnak, van fagyisütijük, fagyibombájuk, fagyitortájuk, diabétesz variációjuk, szójásuk, tej nélküli nyalatuk, és remek a vegán, laktóz- és gluténmentes választékuk. Idén 9,77%-kal a 7-en helyre futottak be.

Tuchlauben

Több mint 50 éve érkezett a Perizzolo család Triesztből Bécsbe. Azóta boldogítják a helyieket és az erre járó külföldieket különleges készítményeikkel. A bécsiek szerint itt készítik a világ legjobb fagyiját. Felteszem, ez némi túlzás, de a helyiek sokáig így tartották. Ma már óriási a konkurencia, de a fagyizót még mindig a legjobb helyek között tartják számon, és változatlanul versenyben áll. Itt is árulnak bio fagyasztott joghurot, és dicsérik a Mozart-golyós fagylaltot. 4,96%-kal 8. helyen állnak.

Anton’s Tafel

Nem is kérdés, hogy itt is kézműves fagyival rukkolnak elő a tulajdonosok. A 13. kerületben, Ober St. Veitban található szalonban nem használnak fagyikészítéskor tartósítószert, színezéket, ételadalékot, kizárólag kiváló minőségű alapanyagokkal dolgoznak. A gond csupán annyi, hogy a központtól kicsit messze vannak, de ha Schönbrunnba látogatunk, akkor talán érdemes erre fordulnunk. 2,9%-ot hoztak.

Eis Oper

Az opera mellett található pici, de guszta fagylaltozó a Ringen landolt. Nevük sem a véletlen műve, hisz épp az operaház épülete néz velük szembe. A hideg nyalat mellett szorbét és friss gyümölcsöket is szervíroznak. És a választékból nem marad ki a házi sütemény és a torta. A mellette lévő Aidával szálltak versenybe, és nem állnak vesztésre. 0,56%-kal ott vannak a top 10-ben.

A top 10-es lista első részét ITT olvashatod!

Fotó: saját/weboldalak/facebook

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt