Japánkertek Bécsben

Ki gondolná, hogy Japán és Ausztria ilyen intim kapcsolatba keveredtek egymással. Ha nem is lépten-nyomon, de azért ennek bizonyítékába, az osztrák fővárosba számos helyen belebotlunk. Lássuk, hol száll meg minket a távol-keleti nyugalom, merre bűvöl el a japán kertkultúra és az ehhez kapcsolódó filozófia. Eldugott oázisok á la, japán, osztrák módra.

Egyenes vonalak, csörgedező patak, letisztult, átlátható építmények, klasszikus elegancia, a természet végtelen szeretetet és tisztelete, beköltözött a kelet-ázsiai kertkultúra Bécsbe. És hogy mindezt mi is élvezzük, elég csak számba vennünk, hol virágzik a cseresznye, merre vár a nyugalom szigete.

Schulgarten Kagran

Már írtam róla, nagyon megható és idilli a hangulata. És hát miért pont egy iskolakertben ne tanulmányoznák a keletei kertművészetet a leendő kertészeti szakemberek. A szezonálisan nyitvatartó csoda áprilistól újra várja a látogatókat, megnyitotta kapuit, igaz, nem mindennap. A tematikus kertekkel teletűzdelt eldugott oázis japán részlege feltétlenül érdemes egy betekintésre, de amúgy meg az egész, szőröstül-bőröstül ahogy van, üdítően hat.

2000 óta tartják fenn az oktatásra kijelölt kertet. Bambuszok, azáleák, páfrányok, erdeifenyők, boróka, japán törpefák számos példánya vár bemutatkozásra. Tavacskák, csermelyek színesítik a képet, és nyújtanak bepillantást a japánkert filozófiai mélységébe.

Megközelítés: közvetlenül az U1-es metró Kagran nevű állomásánál található. Minden hónap első csütörtökén 10.00 és 18.00 óra között tart nyitva, áprilistól októberig, júliusban és augusztusban a látogatókat hétfőn és szerdán is beengedik. Az ünnep miatt most, április 2-6 között is nyitva van!

Tora-San-Park – picike és aranyos

Egy egészen aprócska park, de ha éppen arra járunk, érdemes itt egy rövidke időre megállnunk. A mindössze 400 négyzetméteres kert megszületésének apropója Japán és Ausztria diplomáciai kapcsolatfelvételének 140. évfordulója. Mindennek lassan 10 éve, azóta áll itt a kert a floridsorfi kerületben. Apropó, Floridsdorf, Bécs 21. kerülete testvérvárosa Tokió Katsushika nevű, és a sorban ugyancsak 21. besorolással megjelölt kerülete. A baráti kapcsolat nagykorú lett, lassan 20 éves.

És hogy honnan ered a park neve? A Tora-San egy ismert japán filmfigura. A 48 részt megélt filmregény egyik epizódját Bécsben forgatták. Ez volt az egyetlen rész, amit külföldön vettek fel, a főszerepben Kiyoshi Atsumi japán színésszel. (Fotó: ©wikimeida)

Cím: 21. kerület, Broßmannplatz/An der Oberen Alten Donau 6

Setagayapark

A legismertebb és a legkedveltebb japánkert Bécs 19. kerületében, Döblingben. Egyedülálló atmoszférája Japánt valóban az osztrák fővárosba varázsolja. A Setagayapark különleges és szép. Az ázsiai parkkultúra, az esztétikum és az egzotikus világ mítosza adja meghittségét. Még azokat is meghatja, akiket nem szippantott be a kelet misztikuma, a távol-keleti filozófia, akik nem ismerik ki magukat a virágok, növények jelentése között, csupán élvezik, a tavasz színpompás színeit.

És hogy honnan e fura elnevezés? Nevét Tokió ismert városrészéről kapta, melynek vezetése a kertet a döblingi lakosoknak ajándékba adta, mivel a két kerületnek idestova 30 éve szoros a baráti kapcsolata. A kert e meghitt viszony szimbólumaként, 1992-ben készült el. Ken Nakajima, neves kertépítész tervezte, és a hagyományos japánkert összes kellékét megjelenítette. Vannak kövek, hidak, tavacska, benne sok-sok aranyhalacska, teknősök napfürdőznek a szabadban. Pici Japán a nagyvárosban.

Cím: Bécs, 19. kerület, Hohe Warte 8.

Nyitva: április 1-től novemberig, 7.00- 20.00 óra között

Takasakigarten a Kurpark Oberlaa-ban

Amilyen pici a kert, csupán és mindössze 600 négyzetméter, annál nagyobb örömét leli benne az ember. 1974-ben a Bécsi Nemzetközi Kertkiállításra készült el az eredetije, és professzor Kunsaku Nakame tervezte. Egy falatnyi, szemet gyönyörködtető művészet beszorítva egy apró zárt térbe. Vízzel, kővel, híddal, valamennyi, japánkertben elmaradhatatlan tartozékkal.

Takaszaki. Egy japán viszonylatban „aprócska”, mindössze 370 ezer lakosú város. Ők emelték ezt a picinyke kertet a Kurpark Oberlaa (Gyógypark Oberlaa) területén, a bejárattól jóval beljebb, a park egy eldugott részén. Hálájuk jeléül a bécsiek a kertet a városról nevezték el. Íme, a Takasaki-Garten.

Tábla jelzi a hatalmas területen, merre találjuk a japánkertet. Bár a sűrűn szőtt bambuszkerítés intimitást nyújt, de kíváncsivá is teszi a kívülről bámészkodót. Tágasra tárt kapu fogad, invitálva a földi édenre vágyókat.

Cím: Kurpark Oberlaa (Gyógypark Oberlaa), U1-es metró végállomása

Japánkert Schönbrunnban

És végül, de nem utolsósorban a schönbrunni kastélypark hatalmas területére is jutott a keleti misztikum varázsából. Barokk kastély, keleti tájkert, szépen megfér egymás mellett. Az eredeti változatát 1913-ban alkották, méghozzá hazai kertészek, de a japán kőkerteket alapul véve. Kissé eldugott helyen van, nem botlik bele a turistafolyam, de az is lehet, hogy ez nem véletlen, hanem tudatos kertépítés eleme.

Sokáig nem gondozták, elhanyagolták, mígnem a ’90-es évek végére rendbe hozták. Azt mondják, a kövekből áradó erő bőséges energiával tankol fel. A pálmaház környékén keressük, odavackolta be magát a keleti kerti hatás. (Fotó: ©schönbrunn. cc)

Cím: Schönbrunn, Hitziger kapu (Tor), Maxingstraße

Olyan, mintha rózsaszín vattacukorral burkolnák be a várost, amikor virágba borulnak Bécsben a cseresznyefák április tájékán. „Sakura” japánul így nevezik a cseresznyefavirágzást, mely csupán pár hétig, legfeljebb április végéig örvendezteti meg látványával az embereket és amely a szépség, a kifakadás és az elmúlás, a múlandóság jelképe is egyben. Mintegy 1000 fa található a városszerte.

A virágzó cseresznyefa az egyik legfelkapottabb kulissza Bécsben, fotózáshoz kiváló háttérként szolgál. De ne csak a japánkertekben keressük őket, akad belőlük a városban is bőven. Például az egyik legismertebb és legimpozánsabb helyen, a Kirschblütenparkban, a 22. kerületben, vagy a 3. kerületben Hainburgerweg környékén, de a Stadtparkban, sőt a Duna-parkban is gyönyörködhetünk a látványukban.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt