Hová éri meg éves bérletet venni Bécsben

Kis pénz, nagy élvezet. A mottó akár még ez is lehet, ha sorra vesszük, milyen kedvezménnyel vehetünk a bécsi múzeumokba éves bérletet.

Azoknak ajánlom, akik rendszeresen, de legalább évente kétszer, háromszor ellátogatnak Bécsbe, egy-egy kiállítást, vagy múzeumot kipécézve. Az éves bérlettel ugyanis tetemes summát takaríthatnak meg, ráadásul sorban állás nélkül jutnak a kiszemelt helyekre be.

Művészettörténeti Múzeum

A világ egyik legjelentősebb múzeuma, a Szépművészeti is kínál ilyet, az idén 44 euróért, mely a kiállítás napjától 365 napon át több helyre is érvényes. A 25 év alattiak 25 euróért vehetnek egy egész évre szóló bérletet, a 19 év alattiaknak a belépés változatlanul ingyenes. Több mint 29 000 négyzetméternyi kiállítóterem látogatható vele. Az éves bérlet időszaki tárlatokra, valamint a Szépművészeti Múzeum valamennyi kihelyezett intézményébe érvényes. Az éves bérlettel szabadon ki-, és bejárhatunk az Osztrák Színházmúzeumba, ahol jelenleg a Képzőművészeti Akadémia galériája székel ideiglenesen, a Kincstárba, a nemrég megnyílt Világmúzeumba, a schönbrunni kastély mellett lévő Hintómúzeumba, az Innsbruckban található Schloss Ambrasba, ha valakinek épp arra lenne dolga, vagy síelés közben beiktatja. További kedvezmények: az audioguide-ért félárat számolnak fel, és a vezetések valamennyi intézményben ingyenesek, továbbá belépti díj megfizetése nélkül járhatunk a „Kunstschatzi” koktélbár rendezvényeire. Részletek itt.

IMG_2508

Albertina

Az Albertinát nem kell bemutatni nem kell bemutatni, megnyitása óta több mint 7 millió ember látogatta már meg. Dürer híres nyula mellett itt található a világ egyik legnagyobb grafikai gyűjteménye, állandó tárlata, mely 300 remekművével Európa legjelentősebb privát gyűjteménye, is párját ritkítja, arról nem is beszélve, hogy időszaki kiállításai mindig tartogatnak meglepetéseket. A múzeum 60 euróért éves tagságot kínál, az ugyanazon lakcímen bejelentett társnak 45 euróért adja ugyanezt. Diákoknak, 26 éves korig, éves és féléves belépést ajánl, melynek ára 30, illetve 15 euró. Mindezért szabad bemenet 365 napon át, nincs sorban állás, 10% kedvezményt ad, ha a boltjában valamin a szemünk megakad, és ugyancsak engedménnyel kölcsönzi az audioguide-okat. Részletek itt.

IMG_7231

Belvedere

A Belvedere is csatlakozott az éves bérletet kibocsájtók köréhez, és ad a látogatóinak lehetőséget, hogy múzeumaiba gyakrabban és költséghatékonyabban visszatérjenek. A vásárlástól számítva 365 napon át 39 euróért állandó és időszaki kiállításaira invitál. A bérlet a következő helyekre érvényes: Alsó- és Felső-Belvedere és a 21-es Ház. 19 éven aluliaknak a belépés valamennyi intézménybe ingyenes. Savoyai Jenő herceg nyári rezidenciáját halála után Mária Terézia vette meg, és bár a század végén a trónörökös, Ferenc Ferdinánd is lakta, alapvetően képtárnak lett kialakítva. A felső rész az osztrák művészet legjelentősebb alkotásainak otthona, itt van Klimt Csókja és Judith című alkotása, valamint Schiele és Kokoschka több munkája. Az alsó részben és az Orangerie-ben időszaki tárlatokat rendeznek. A 21-er Haus a kortárs művészetnek ad helyet. Részletek itt.

IMG_0543

Schönbrunn – állatkert

A világ első állatkertje, évente több millió ember megfordul benne, az egyik leglátogatottabb és legkedveltebb attrakció a családosok körében. 17 hektárnyi területen több mint 500 faj több ezer egyede fér el benne és él egymás mellett békében. Mária Terézia férje, a természetért rajongó I. Ferenc 1752-ben alapította. A világ egyetlen barokk állatkertje az UNESCO világörökség része. Legalább háromszor kell felkeresni, hogy megérje a felnőtteknek 45, gyermekeknek 25 euróba kerülő éves bérletet megvenni. Részletek itt. Érdemes az ingyenes ZooCardot kiváltani, melynek felmutatásával további kedvezményeket lehet érvényesíteni. Részletek itt.

IMG_9066

Természettudományi Múzeum

A világ egyik legnagyobb természettudományi múzeumát Mária Terézia férje, Lotharingiai Ferenc alapította, több mint 250 éve. 8 ezer négyzetméteren rengeteg látnivaló várja a vendégeket, őskori leletek, hatalmas dinoszauruszok, kitömött állatok, ásványok, interaktív játékok, és egy egyedülálló ritkaság, a 25 ezer éves Willendorfi vénusz is itt találta meg végső otthonát. A 19. évüket be nem töltött gyerekek ingyen látogathatják a termeket, a felnőttektől egyszeri belépésért 10 eurót, az éves bérletért pedig 27 eurót kérnek. Részletek itt.

058

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt