Húsvéti tojásvadászat barokk pompában

Nagy a felbolydulás ünnepen a kastélynál. Jelmezbe öltözött nyuszik csokoládét osztogatnak, vásárosok kínálják portékáikat, a kicsik izgatottan tojáslesre indulnak, zajonganak, élettel telik meg húsvétkor a pompás barokk környezet. Egy napra is érdemes kiugrani, a vigalom mellett Mária Terézia örökét megtekinteni. Kirándulás Alsó-Ausztriában, a Schloss Hofban.

Bécstől csupán 50 kilométer, jön busz is, a Hop on Hop off ide. Alsó-Ausztriában járunk, a szlovák határtól nem messze. A 49-es főút terel erre. A kastély előtt ingyenes parkoló, elfér benne sok-sok autó. A bejáratnál eligazító tábla fogad, mely megkönnyíti a tájékozódásunkat. Elkél az útbaigazítás, hisz a kastély, a park, a majorság, az istállók és az állatsimogató 50 hektár területű.

Érdemes rögvest a kastéllyal kezdeni, és a mögötte elterülő barokk kertet megtekinteni. A kastély története Savoyai Jenőhöz és Mária Teréziához kötődik, amiről bővebben már itt írtam, így azt nem részletezem. De a hatalmas társasági élet, az eszem-iszom, dínomdánom is sajátja volt az akkori létnek, az egyik földszinti teremben berendezett kulináris élvezetekre utaló teret is érdemes egy pillantásra felkeresned. Mivel eredetileg vadászkastély volt az épület, anno legfőképpen vadas ételeket szolgáltak fel, most viszont húsvéti étkek vannak terítéken.

Ha megvagyunk a kötelező programmal, a kastélylátogatással, és kiélveztük a palota hátsó traktusáról elénk táruló látványt, a teraszos parkra nyíló panorámát, jöhet a vigasság. A modern kori kavalkád, a húsvéti ínyencségek kóstolása és a programok meglátogatása. 80 vásáros segédletével kulináris örömökbe is részesülhetünk, ha megéheztünk.

Az egykori majorsági épület, mely a kastély kiszolgálásra épült meg, tárt karokkal fogadja a gyerekeket, akik a húsvéti ünnep hagyományaiba is betekinthetnek. (Fotó: Ostermarkt Schloss Hof ©Jutta Kirchner)

Délelőtt 11.00-től kezdődően egészen délután 5-ig a gyerekeket a húsvéti kézműves műhelybe is lekötik, ahol tojásokat festhetnek, ünnepi sütiket készíthetnek, és húsvéti ajándékokkal lephetik meg szüleiket. Délután 13.00 és 16.00 óra között nyuszi járja majd a területet és osztogat apró édességeket. (Fotó: Ostermarkt Schloss Hof ©Jutta Kirchner)

A gyerekekkel érdemes az állatsimogatót is felkeresni. A majorság területén 240 féle állatfaj él. Juhok, tevék, barikák, vagy olyan különlegesek is, mint a négyszarvú kecskék, a hófehér pávák, vagy a fehér szamár, melyből alig él már Európában legfeljebb néhány száz példány. (ez utóbb színe inkább karamellás) És ami különleges élmény, 16.00 órától kezdődően meg is lehet etetni őket. (20 perces a program)

És természetesen nem marad el a nagy tojáskereső show sem, amit az apróságok szervezetten, gyerekvezetés keretében tehetnek meg. Hol egykor vadra céloztak, ma tojásokra vadásznak, és újra élet tölti meg a barokk falakat és a birtokot. Délután 2-kor és 4-kor pedig bábosok lepik meg őket, akik a hamis nyúlról és a csodarépáról regélnek. (Fotó: ©Kasperl&Co)

Időpont: március 31. és április 2. között, 10.00 órától 18.00 óráig tart a program

Helyszín: 2294 Schloßhof, Shloss Hof 1.

Belépők a húsvéti vásárra: felnőtt: 6,-, gyerek (6-18 év) € 3,-euró, családi jegy: (2 felnőtt + max. 3 gyerek) 15,-euró.

Belépő a vásárra és a kastélyba: felnőtt € 13,-; gyerek (6-18 éves) € 8,-; családi jegy (2 felnőtt+ max. 3 gyerek) € 34,-

Részletekről itt olvashatunk bővebben.

Kellemes húsvéti ünnepeket!

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt