Melyik fajta kávé fogy a legjobban Bécsben? Tippelj!

A bécsiek kávéfüggőek. Nem új keletű rajongás ez, és nem is furcsa egy olyan városban, melyben régi tradíciókkal bír a kávéházi kultúra. Vajon kitalálod, melyik kávé fogy a legjobban?

Való igaz, nemcsak Bécsben, de egész Ausztriában kávét isznak a legtöbben. Megelőzi a sört, a bort, a snapszot, a kávéért szinte mindenki rajong. Egy osztrák éves szinten átlagosan 8-9 kg kávét fogyaszt, fejenként és naponta majdnem három csészével iszik a lakosság 90%-a. Sok, de ahhoz mégis kevés, hogy a nagy kávéfogyasztó nemzetek top 10-es listájára felférjenek. Ez még Európában sem ment.

Pedig nem is kérdés, hogy az osztrák kávéívó nép. Ezt még az UNESCO is elismerte, amikor a bécsi kávéházakat, közülük legalábbis 48-at, melyek őrzik a régi tradíciókat és a kávéházi kultúrát különösen nagy becsben tarják, a kulturális világörökségek listájára felvette. A szokások persze errefelé is változnak, beelőznek a harmadik utas kávéházak.

Bécs egyébként nem arról híres, hogy sutba vágja hagyományait, és elsők között alkalmazkodik az új trendekhez. Az idők szava és a pörgős élet azonban kissé betett a ráérősen ücsörgős, tereferélős életvitelnek. Nagynevű és ismert kávéházak zárnak be, tavaly például a komoly múlttal és hagyományokkal rendelkező Landtmann kényszerült erre. (Fotó: ©wikipedia)

Ezzel együtt kisebbfajta szentségtörésnek számított, amikor itt is megjelentek a mobil kávés furgonok, melyek papírpohárban kínálják a feketét. Az olasz életérzés és a toszkán fíling a kis háromkerekű, retrós Vespa képében belopakodott a császárvárosba, papírpoharastól és mobil kávéházastól.

Komplett kávéházak ezek, csak kicsinyítettek. Az elsők jó pár éve jelentek meg, Hamburgból és Amszterdamból csenve el az ötletet, és ma már hozzátartoznak a városképhez. Flottul felszereltek, elnyelnek mindent, ami egy jó feketéhez kell. A minőséggel nincs gond, finomra pörkölt kávébab, frissen darálva, alpesi víz Mariazellből, és a kiváló, strapabíró kávéfőzőben sincs hiba. Ennyi a kis Vespa titka. A körítés elég szimpla.

Az Espressomobil, mely e műfajt Bécsben meghonosította, szakképzett baristákat alkalmaz, hozzáértő kezek főzik a kávét és szolgálnak ki. Így rém egyszerű kávéházat üzemeltetni. Nincs bérleti díj, csekély az élő munkaerő, és kipakolni sem olyan megerőltető. A választék nem eget rengető, de megvan benne minden alapvető. Vízre itt hiába várunk, nem jár a kávéhoz, de különösebben nem is marasztalnak, mint az igazi kávéházakban. Veszed, viszed és iszod. Nem egy őrdöngős dolog.

És akkor jöjjön a lényeg. Szerinted mi fogy a legjobban Bécsben? Csak nem arra gondoltál, hogy a népszerű a melange-t, a kicsit hosszított kávét, habos meleg tejjel fele-fele arányban feleresztve, melyet sok országban bécsi jelzővel illetnek, isszák a legtöbben? Tévedtél, ha azt hitted ez a kedvenc. Az olasz kávék vezetnek. Legnépszerűbb a cappuccino, ezt követi a café latte és csak eztán jön a Verlängerter, lényegét tekintve a „hosszú lére eresztett” fekete. Ezen nincs mit szépíteni, Bécsben az olasz kávék beelőztek. A cappuccino Bécsben kelendőbb, mint a Kapuziner. (Fotó:pixabay)

 

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt