A divat szerelmeseinek – made in Austria Bécsben  

Egy tárlat, mely az osztrák divat világába kalauzol el, mellyel augusztus végéig még te is megismerkedhetsz. Ne hagy ki ezt az egyedülálló lehetőséget.  

Bécs nem Milánó, London, vagy Párizs, de ahhoz képest, hogy milyen kicsi az osztrák piac, meglehetősen sok ismert dizájnert adott a szakmának. Köszönhetően az itt folyó oktatói munkának, és az ideérkező sok neves tanárnak, elsősorban Karl Lagerfeld vendégprofesszornak. Hogy vannak-e sztárjai a divatszakmának Ausztriában, vagy a világban, erről kapunk képet a „Show Off. Fashion Design“ tárlaton, az Iparművészeti Múzeumban még egy pár napig, egészen pontosan augusztus 30-ig. (Fotó: © Günter Parth)

A kényszerszünetet követően igazán impozáns installációval rukkolt elő a MAK, és a téma is vidítóan hat. Az osztrák divat híveinek kedvez, de egyébként is mindenkinek, aki a bezártság után frissítő, színes élményre áhítozik. A Show off – Austrian Fashion Design, az osztrák divat remekeit mutatja be. A kiállítás a maga nemében egészen különleges, hisz az elmúlt 40 év made in Ausztria termékeit vonultatja fel. Mellbevágó a MAK szívében felállított hatalmas és impozáns, 6,5 méter magas metál szobor, mely az előcsarnokban fogad. Mint egy leegyszerűsített és átlátható gardrób, melyben 250 darab, ruha, táska, cipő, kiegészítő mutatja magát. És megjelennek fotók is, melyek a múltba visznek, és az elmúlt 40 év divatbemutatóiba betekintést engednek. (Fotó: © Ditz Fejer/MAK)

A retrospektív tárlat a hazai divatszakmát járja körbe. A kortárs divat ezúttal első alkalommal kerül fókuszba az osztrák fővárosban és kap kitüntető figyelmet az Iparművészeti Múzeumnak köszönhetően. Időutazás, mely a ’80-as évekbe repít vissza és vezet egészen a mába, számba véve mindenkit, aki itt tanult, született, vagy tanulmányait köszönheti Bécsnek. (Fotó: © Felix Vratny)

Ulrike Tschabitzer-Handlernek és Andreas Bergbaurnak, a kiállítás kurátorainak nem volt könnyű dolguk, amikor a tárlat anyagát összeállították. Nagy volt a merítés, végül 55 dizájner került a listára. Az nem is volt kérdés, hogy Rudi Gernreich kései munkáinak itt a helye. És a másik nagy, Helmut Lang remekei is helyet kellett kapjanak. Ők ketten a legnagyobb sztárok, akiket Bécs divatszakmája valaha is a hátán hordott. Helmut Lang, Európa-szerte vezető dizájner brandjét miután a Prada megvette, 2007-ben Lang kilépett a bizniszből, visszavonult, és Amerikába költözött, de kreációit még ma is megtaláljuk a bécsi luxusboltok pultjain.

És még egy különlegesség, a pandémiára való tekintettel, ezúttal a kiállítás többi között online kereshető fel. Ide kattintva ti is a részesei lehettek.

A tárlat 2020. augusztus 30-ig látogatható, és ha már a MAK-ot felkeressük, ne feledjük, a Thonet-tárlatot is meghosszabbították szeptember 6-ig. Erről bővebben ITT olvashattok.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt