Remek fekete egy kultikus helyen

Mondom előre, bár a blog neve bécsi fekete, nem vagyok barista, a kávét viszont szeretem. Járom Bécset, és iszom a fekete levest. Nem a legismertebb, turisták által agyon látogatott helyeken.

Ha valaki Bécsben egy kicsit is otthonosan szeretné magát érezni, és szívesen beleszagolna abba az atmoszférába, mely az UNESCO listás kávéházi kultúra sajátja, látogasson el a Cafe Korbba. 110 éves múltja nem csak ezt nyújtja.

img_2403.JPG

img_2343.JPG

Van mire visszatekintenie. Egykoron idejárt az irodalmi és művész élet elitje. Szerdánként Sigmund Freud sakkozott a családias hangulatú helyiségben, a Nobel-díjas Elfriede Jelinek törzshelye is a Cafe Korb lett, de megfordult itt Arthur Miller és Andy Wahrhol és szerette Falco is. Ma is vonzza a művészeket a hely. Az alagsorban lévő klubhelyiségben irodalmi szalon működik. Tartanak itt koncerteket, felolvasóesteket és egyéb rendezvényeket. Meghitt és művészi a környezet.

img_2262.JPG

Ez a legtitkosabb hely Bécsben, mondta a klub vezetője, aki alkalmi tárlatvezetést prezentált, amint beléptem a kortárs, osztrák művészek bölcsőjébe. És hogy megtoldja mondandóját, sorjázza, hány ismert művész hagyta hátra keze nyomát. Említi Peter Kogler csíkos falát, Peter Weibel fotótapétáját és Günter Brus mennyezeti díszítését.

img_2281.JPG

img_2273_1.JPG

Lelkesen meséli, milyen különleges a kávézó WC-je, hogy egy banális csőtörés írt történelmet, amiből kultúrtörténeti esemény lett, mivel a tervezésre felkért művész, a lehető legkifejezőbb módon jelölte a nemeket és egyébként is futurisztikus illemhelyet teremtett. Az alkotás nem maradt visszhangtalan, nemcsak a helynek hozott nemzetközi ismertséget, de Manfred Wolf-Plottegg is bezsebelte érte az Alumínium építészeti díjat.

img_2227.JPG

Persze nem csak a múlt, de a tulajdonos személye is vonzza az embereket. Susanne Widl nem akárki, nélküle nem lenne Bécs az, ami. Nemcsak a társasági élet motorja, de Hollywoodot is meghódította, még Peter Falkkal is kokettált, tizenéves barátságuk legendás. Mint ahogy az itteni művészvilághoz is különleges, meghitt kapcsolat fűzi a modellként, színészként, műgyűjtőként ismert kávézó-tulajdonost.

img_2339.JPG

A Cafe Korb épületének átadásánál, 1904-ben, maga a császár, Ferenc József is tiszteletét tette, hogy az esemény fényét emelje. Ennek több mint 110 éve. Annak meg több száz is, amikor textilkereskedők épp ezen a környéken bocsátották áruba kelméiket. Az ő emléküket örökíti meg a kút, mely a kávézó terasza előtt megállítja az arra járót.   img_2193.JPG

Bár a kávéház többnyire csúcsra jár, ami a kiszolgálást lassítja, a Herr Oberek (pincér urak) rendkívül udvariasak és figyelmesek. Nem tipikus bécsiek. Jövet-menet egy-egy kedves szót elejtenek. Ajánlanak kávét is szívesen, a tipikus bécsi sorból a Haferlkaffee-t, kávé felöntve jó sok habosított tejjel.

img_2313.JPG

Városszerte rebesgetik, itt sütik a legfinomabb Apfelstrudelt, ez a ház specialitása. Felültem a szóbeszédnek, rendeltem egy almás rétest. Melegen, egy pohár víz kíséretében tette elém a pincérem.

img_2215.JPG

Miközben kávéztam, újságot is választottam. Meg is lepődtem, mert nem a szokványos lapok szerepeltek a terítéken. Nemcsak napilapok gazdagították a kínálatot, de nemzetközi újságok, életmód-, és divatmagazinok, olyanok, melyeket a kávéházak többségében nem látunk.

img_2221.JPGA Cafe Korb nem sima kávéház, mint ahogy várnánk, nem véletlen, hogy a bécsiek imádják. A törzsvendégek számát közel 100 főre taksálják. De betéved ide sok turista is, igaz, nem tudatosan, csak megérzésre, vagy, mert a hely fekvését jónak vélte. Ajánlom én is, de nem csak megtekintésre!

img_2382.JPG

Ha elfáradtál a sok mászkálásban, pihenj meg egy kávézóban. Adok hozzá tippeket és ötleteket, amit itt találsz meg!

https://becsifekete.hu/tippek-es-otletek-egy-becsi-kavezashoz/

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt