5 kiállítás, amit ne hagyj ki, ha ősszel Bécsben jársz

Bécs legendásan jó kiállításoknak ad otthont. Több mint 100 múzeumában mindig találunk figyelemreméltót. Még van időnk, hogy az ősz legjobbjait megnézzük. Most a sok közül kiemelek ötöt.

Nem is tudom, melyik ujjamat harapjam meg, és melyikkel kezdjem. Több egyedülálló és jeles kiállítás vár rátok most Bécsben. Szemezgessetek, és minél hamarabb döntsetek!

Művészettörtéeni Múzeum – Bruegel – A világ rajzai

Az idei évet a nagy mesterek halálának évfordulóinak, az emlékezésnek szentelik. Így jön a képbe Pieter Bruegel, aki épp 450 éve hunyt el. A 16. század legnépszerűbb flamand festőjének életéről keveset tudunk. Nincsenek pontos adatok sem a születési évéről, sem a családjáról, sem arról, hogy mestersége fortélyait kitől leste el. Kalandozásai során, több helyen megfordult, Antwerpenből indult, eljutott Szicíliáig, Rómában egy évet időzött, mígnem megnősült és Brüsszelbe költözött. A szakirodalom a paraszti élet, a vidék festőjeként tartja számon, pedig ő ennél sokkal több volt. Kortársai elismerését főként rajzaival vívta ki, melyek értéke már életében is a legjobbakéval vetekedett. Ő volt Hieronymus Bosch felfedezője, kinek stílusa erősen hatott az övére. Rajzait, festményeit nézegetve órákra elvész az ember a részletekben. Hogy korának mennyire elismert művésze volt, mi sem mutatja jobban, mint az, hogy II. Rudolf osztrák császár műveire szemet vetett, és felvásárlásba kezdett. Bár a tranzakció nem jött létre, a mester több műve így is a császárhoz került Bécsbe. A tárlat Bruegel érzékeny, minden részletre kiterjedő művészetébe kalauzol el. Művei ma is beszédesek, mondanivalóval telik. A Bécsi Művészettörténeti Múzeum különleges tárlata 90 alkotással örvendeztet meg, közte egy olyannal, melyet nemrég fedeztek fel. 2019. január 13-ig látogatható. Részletek itt.

Albertina – Monet kiállítás

Monet és Bécs kapcsolata különleges. Az impresszionisták közül ő volt a legnagyobb hatással az itteni művészekre. Sokakat megihletett az ecsetkezelése, a technikája, vagy éppen a témaválasztása. Már 1903-ban is volt a császárvárosban kiállítása. A mostani tárlat 100 alkotását mutatja be, az Albertina több mint 20 éve nem tett ilyet a látogatók elébe. Zürichtől Tokión át sok mű idetalált. A fény mestere egész életét a természet váltakozó színeinek bűvöletében töltötte, melynek záró akkordjai a giverny-i kertjében született utolsó festményein örökített meg. Apropó, a kiállítás kapcsán érdemes felkeresni a Kagran iskolakertet, az eldugott oázist, hisz odavarázsoltak egy szelet Giverny-t. Aki nem ismeri a részleteket, annak megtévesztő lehet, mert Monet képei itt életre kelnek.

A kiállítás 2019. január 6-ig látogatható az Albertinában.

Votivkirche, Fogadalmi templom – nagy mesterek remekművei

Már volt egy hasonló két éve. Akkor Michelangelo Sixtus-kápolnájának hatalmasra kinagyított, 3 D-s változata 80 ezer embert bevonzott. Idén sem vállalkozott kisebb feladatra a templom, minthogy a művészettörténelem 53 nagy mestere világhírű művének otthont adjon. Firenze, Milánó, Párizs leghíresebb alkotásai kelnek itt életre, nem is akármilyen kivitelben. Mona Lisa látogat most Bécsbe, és Michelangelo Dávidja miatt sem kell elmennünk idén Firenzébe. A kiállítás fő attrakciója az 5 méter magas férfialak, melyet CNC gép vezérlésével alkottak. A 3 D-tervek egyenesen az amerikai archívumból érkeztek. A „Nagy mesterek” kiállítás december 2-ig látható a Votivkirchében. Bővebben: itt.

Bank Austria Kunstforum Wien – Japonizmus – Japán-mánia Bécsben

A tárlat témája az 1900-ban csúcspontra ért Japán-imádat a művészek, a modernek körében. A japán-láz, mely végigsöpört nyugat-európán, olyan nagyságokat ihletett meg, mint Degas, Lautrec, de nem vontak ki magát hatása alól Van Gogh sem. Még a mi Székely Bertalanunk hatalmas képe is ott díszeleg a Kunstforum kiállítótermében, ahogy visszaköszön Klimt és Schiele képe. Így, csokorba szedve izgalmas a téma, az ukiyo japán fametszetes technikával készült képek hatása az impresszionistákra. És hogy mi az ukiyo-hatás? Nem más, mint a japán kultúra európai művészetre gyakorolt befolyása, mely leginkább egyfajta világérzésben, gondolkodásmódban nyilvánult meg. A tárlat izgalmas és megtekintésre érdemes.

Bővebben erről: itt.

Kiállítássorozat A szecesszió és Bécs

Ha Bécs, akkor szecesszió, annak is 4 kiemelkedő, világhírű mesterére (Klimt, Schiele, Wagner, Moser) emlékeznek idén és jövőre. Haláluk évfordulója kapcsán kerültek most fokozottan előtérbe. Íme, egy röpke lista azoknak, akik ez iránt érdeklődnek, hogy a még futó tárlatokról le ne késsenek. A Leopold Múzeum viszi a pálmát, Klimtnek és Schielének önálló kiállítást szenteltek, melyeket november 4-ig, illetve 2019. március 10-ig nézhetünk meg. (Schieléről bővebben: itt és itt.) És ha Klimt, akkor a Belvedere-t se hagyjuk ki, a felső traktusban A csók című alkotása került új megvilágításba, valamint a mester utolsó fennmaradt műhelye, a Klimt-villa is időszaki tárlattal tiszteleg előtte. A MAK-ban (Iparművészeti Múzeumban) Koloman Moser „Egy univerzális művész Gustav Klimt és Josef Hoffmann között” című tárlat pedig december 19-én nyílik.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt
Ha kedvet kaptál egy bécsi hétvégéhez, szállodát ide kattintva magyarul foglalhatsz:

Save on your hotel - www.hotelscombined.com